trasplantament ronyó hospital clínic

(ACN/Redacció) L’Hospital Clínic ha realitzat amb èxit el primer trasplantament de ronyó a l’estat a un pacient de 90 anys. La intervenció es va fer a l’agost, a càrrec de la cap de secció de Trasplantament Renal del Servei d’Urologia, la doctora Mireia Musquera.

Quatre anys en llista d’espera

L’Agustí Rovira tenia una insuficiència renal crònica, va estar en un programa de diàlisi durant cinc anys i en feia quatre que estava en llista d’espera. El pacient es troba bé i actualment es troba en fase de recuperació. “No sabem si aquest trasplantament m’ha allargat la vida, però ja puc dir que m’ha donat qualitat de vida”, ha explicat.

Segons l’hospital, hi ha una tendència a l’alça de trasplantaments renals en gent gran. En els darrers 10 anys, s’ha passat d’un 2,4 a un 10 % el nombre d’intervencions a persones de més de 74 anys. El trasplantament és un procediment segur que ofereix avantatges sobre la supervivència en diàlisi en la majoria de pacients. A edats avançades, però, el seu risc/benefici s’ha d’avaluar de forma individualitzada.

Entre el 2000 i el 2021, el Clínic ha realitzat 2.622 trasplantaments renals i, d’aquests, 88 pacients tenien d’entre 75 anys o més. L’hospital va fer 156 trasplantaments renals el 2021. Enguany, s’espera que la xifra pugui arribar prop dels 200.

No hi ha barreres d’edat per a la donació i trasplantament de ronyó

El cap del servei d’Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, ha explicat que la complexitat de fer un trasplantament d’aquestes característiques és un fet “excepcional” que demostra la capacitat humana i tècnica del personal amb l’objectiu d’individualitzar els tractaments i millorar la qualitat de vida dels pacients. Segons Fritz Diekmann, cap de secció de Trasplantament Renal, avui dia no hi ha barreres d’edat per a la donació i el trasplantament de ronyó, ja que depèn més de l’edat biològica que de la cronològica.