Són quarts de cinc de la tarda i els infants de 3r i 4t de primària de l’Escola Concepción Arenal, al barri del Besòs i Maresme, arriben a l’aula carregats d’energia per començar l’activitat de dibuix. Un altre grup s’estrena amb la robòtica. L’entusiasme dels menors és evident i les dades demostren l’èxit de la iniciativa. S’hi han apuntat més del 50 % dels alumnes del centre. És només una petita part del ventall d’activitats gratuïtes que ofereix l’Ajuntament de Barcelona dins el Pla de barris per facilitar l’accés de tots els infants a les extraescolars culturals, científiques i artístiques.

Les escoles, centres culturals dels barris

En total, s’impulsa un conjunt de 150 tallers a cost zero per a les famílies. Aquest curs ja se’n beneficiaran 2.317 alumnes de 15 barris de Barcelona. L’objectiu, facilitar l’accés de tots els infants a aquests aprenentatges i ajudar a pal·liar la bretxa cultural que hi ha en algunes zones de la ciutat. Un exemple, són les classes de dansa i expressió corporal que fan els alumnes de sisè de l’Escola Santiago Rusiñol (Nou Barris)i en què els alumnes aprenen de la mà de professionals de la dansa de primera línia.

Trencar la bretxa cultural als entorns més vulnerables

La iniciativa permet que “la cultura entri a les classes”, tal com ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura Jordi Martí, que ha detallat que “l’objectiu és que les escoles siguin un centre cultural a cada barri”. L’objectiu, acostar la cultura a tots els infants. Les xifres són clares. Als barris més vulnerables el 70% de les extraescolars que fan els infants són esportives i les activitats culturals tenen menys pes.

Hi participen 51 escoles i instituts de Barcelona

La iniciativa permet oferir activitats a tots els territoris de Barcelona inclosos en el Pla de barris. El programa està batejat amb el nom de Caixa d’eines, que vol convertir les escoles en centres culturals dels barris. Enguany s’hi destinaran un total de 440.000 euros. El curs 2017-18 es va estrenar aquest programa. Ara s‘amplia i ja arriba a 51 centres educatius barcelonins:

  • 31 escoles
  • 10 instituts
  • 9 instituts escola
  • 1 centre d’educació especialitzat

Quins barris es beneficien de la iniciativa?

Els barris que hi participen són la Prosperitat, el Turó de la Peira, Can Peguera, les Roquetes, Verdum, Vallbona, Torre Baró, Ciutat Meridiana, la Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver, la Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme,
el Raval, el Poble-sec, la Marina, el Carmel i Can Baró. Pau Gonzàlez, regidor d’Educació, explica per què s’ha de fer la intervenció en aquests barris on hi ha menys alumnes apuntats a extraescolars: “Hi ha una correlació de districtes amb menys oferta cultural i menys participació dels infants”.

Nova escola municipal de música a Sant Martí de Provençals

Dins del context Educació i cultura, l’Ajuntament ha anunciat la construcció d’una escola municipal de música. Serà la sisena i es farà a l’edifici antic Pere Calafell, al barri de Sant Martí de Provençals. Actualment n’hi ha cinc en total: a Horta-Guinardó, Sarrià – Sant Gervasi, l’Eixample, Nou Barris i Sant Andreu.