Vehicle de la Policia Nacional

La Policia Nacional ha desarticulat una trama que es dedicava a vendre contractes laborals ficticis a estrangers en situació irregular, principalment ciutadans del Pakistan, Índia i Bangladesh, que volien obtenir el permís de residència. La presumpta organització criminal, formada per vuit persones, que operava des d’un despatx d’Horta, demanava fins a 8.000 euros per un contracte de feina com a treballador de la llar.

Alguns membres del grup assolien la figura de captadors i es posaven en contacte amb els estrangers per oferir-los feina. Un cop se signava el contracte, se sol·licitava la residència i després de dos mesos donades d’alta a la Seguretat Social, en els quals les víctimes no arribaven a treballar, se les donava de baixa per no fer front a les cotitzacions pertinents. A més, assignaven com a domicili el despatx d’Horta per rebre les concessions de residència i, així, assegurar-se que les víctimes pagaven els diners.

Pagaven 3.000 euros a tercers per fer de falsos contractistes

Els responsables de la trama tenien la col·laboració de presumptes contractistes, a qui oferien 3.000 euros a canvi de contractar les víctimes, les quals mai no arribaven a treballar per a ells. Mitjançant aquest mètode, la Policia Nacional va detectar una seixantena de sol·licituds de permís de residència que presentaven indicis de ser fraudulentes.

La investigació va arrencar l’estiu del 2019 i després d’un any i mig s’han detingut set persones i s’han investigat 56 més per rebre diners per accedir a figurar com a contractistes. Entre els detinguts hi ha els dos màxims responsables de l’organització, acusats de delictes de falsedat documental, contra els drets dels ciutadans estrangers i pertinença a organització criminal. Els cinc arrestats restants eren els encarregats de mediar i captar les víctimes.