El Govern espanyol ho qualifica com la gran “primera fita” del procés de vacunació: ja hi ha més persones vacunades amb les dues dosis que contagiats notificats durant tota la pandèmia. Fins ara, a Espanya 3,6 milions de persones han rebut la pauta completa de la vacuna i, per tant, estan immunitzades, mentre que des de l’inici de la crisi sanitària s’han infectat 3.446.072 ciutadans pel coronavirus. “Per primera vegada, som davant del virus”, ha celebrat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, qui assegura que cada setmana que s’avanci en la vacunació i es redueixin els contagis “es guanya temps”.

De fet, està previst que les pròximes setmanes l’administració de vacunes s’agilitzi encara més. D’una banda, per l’arribada de dosis de Janssen, després de l’aval de l’EMA, i de l’altra, per les dosis extres de Pfizer que arribaran abans del juliol: a partir de la setmana del 26 d’abril i fins a la del 31 de maig està previst que arribin 1,7 milions de dosis setmanals de Pfizer. La ministra Darias creu que això donarà “un impuls tremendament important” a la vacunació.

Janssen, “prioritària” per a la franja 70-79

Després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, en què hi ha representats Sanitat i les comunitats autònomes, la titular del ministeri ha volgut deixar clar que la vacuna de Janssen s’inocularà de forma prioritària a les persones d’entre 70 i 79 anys, tal com es farà a Catalunya. “Prioritzar, no limitar”, ha insistit Carolina Darias, que deixa la porta oberta per administrar-la a altres franges d’edat si la comunitat autònoma ho considera oportú.

Pel que fa a la situació epidemiològica, la ministra de Sanitat assegura que el territori es troba en un “punt vall” i es mostra, de nou, molt preocupada per l’“increment perllongat de les UCI”: en algunes comunitats autònomes, l’ocupació dels llits de crítics per covid-19 sobrepassa el 40 %.