L’alarma ha saltat passades les 20 h d’aquest dissabte, quan el Grup d’Habitatge de Sants ha comunicat en un tuit que els Mossos d’Esquadra volien efectuar un desallotjament al barri de la Bordeta i demanaven suport veïnal per aturar-lo. Concretament, han informat que es tractava de tres famílies que havien ocupat feia dos dies un bloc del carrer d’Olzinelles, 105.

Des de l’interior de l’immoble, els ocupants han desplegat una pancarta amb un lema que reclamava aturar la gentrificació en un barri on, afirmen, cada vegada hi té més presència el turisme i els veïns perden terreny.

La versió de les fonts veïnals consultades per betevé al lloc dels fets és diferent i contradiu la que ha anunciat el Grup d’Habitatge. Segons han informat, l‘immoble no estava ocupat prèviament sinó que s’hi ha accedit aquest mateix dissabte a la tarda, poc abans de les 20 h. De fet, els Mossos d’Esquadra van acudir-hi primerament perquè va saltar l’alarma antirobatori de la finca i en arribar els agents van detectar que més de 50 persones hi havien entrat. Va ser aleshores quan van cridar a les patrulles d’ordre públic que van intervenir una estona més tard. Segons fonts policials, no hi ha detinguts.

Ocupació amb quatre menors

Segons ha explicat Llum Oliver, del Grup d’Habitatge de Sants, els veïns han aprofitat la rua de Carnestoltes d’aquest dissabte per “visibilitzar una ocupació” que feia dos dies que estava en marxa. Afegeix que ha estat en en el decurs d’aquesta celebració festiva que, en obrir una porta, ha saltat l’alarma de l’immoble. L’alerta ha portat la propietat fins al bloc d’Olzinelles, que hi ha arribat acompanyada de presència policial. Segons Oliver, hi ha un conflicte de versions sobre la durada de l’ocupació, perquè els propietaris afirmen que han dormit al bloc, fet que contradiu la versió de l’organització.

Des del Grup denuncien que es tracta de dos pisos i uns baixos que estaven completament buits (on, quan van entrar-hi, només hi van trobar un matalàs) i que des de fa dos dies hi viuen tres famílies amb quatre menors.

“És una concentració il·legal i qui no marxi serà identificat i sancionat”

Des del moment de l’avís veïnal, fins al carrer d’Olzinelles s’hi han desplaçat nombrosos veïns, al voltant d’uns 80, amb la intenció d’aturar el desnonament. Els Mossos hi han desplegat almenys quatre furgonetes de la Brigada Mòbil i, segons ha denunciat el Grup d’Habitatge de Sants en un tuit, s’han produït moments de tensió entre els manifestants i les forces policials. Així mateix, al vídeo publicat per l’usuari de Twitter Victòria Canalla es veu com un agent de la policia catalana alerta que es tracta d’una “concentració il·legal” i, adverteix que qui no en marxi, serà identificat i sancionat.

Els agents han fet identificacions de totes les persones concentrades, que han quedat encapsulades al carrer d’Olzinelles, i han procedit a desallotjar i identificar un a un els ocupants de l’immoble. A la mitjanit hi ha accedit el secretari judicial.