El sindicat Metges de Catalunya denuncia el “deteriorament extrem” de la medicina familiar i comunitària, una situació que atribueixen a la falta de recursos. Després d'”un any de pandèmia i una dècada de retallades”, denuncia que l’especialitat es troba en un “declivi agònic” que l’ha dut a una “situació extrema”. Coincidint amb el Dia Mundial del Metge i la Metgessa de Família, el sindicat exigeix la millora urgent de les condicions laborals.

Metges de Família denuncia l’abandonament progressiu de l’atenció primària i assegura que el col·lectiu està “ofegat per la sobrecàrrega de les consultes, el dèficit de personal, la manca de reconeixement i el menyspreu a la seva autonomia i capacitat de decisió”. El sindicat calcula que falten més d’un miler de professionals als CAP per poder fer front al final de la pandèmia i reprendre amb normalitat l’atenció a les malalties cròniques. El dèficit principal, diuen, és d’especialistes en medicina familiar i comunitària.

El col·lectiu ha fet sentir les seves reivindicacions aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume. Vestits de negre, els metges han penjat les bates blanques en cadires per simbolitzar la manca de professionals i el “futur catastròfic que s’apropa”. També han reservat una “fila 0” per als professionals morts durant la pandèmia i els que estan de baixa o han abandonat l’atenció primària.

Concentració de metges de medecina familiar

La covid ha empitjorat la situació

La pandèmia ha agreujat la sobrecàrrega de feina. Segons les dades de Metges de Família, s’han fet un 10 % més de consultes que abans del coronavirus. En xifres absolutes, és un increment de 4,7 milions de visites, un fet que ha obligat a instal·lar mòduls de suport al costat d’alguns CAP. En canvi, denuncien que actualment es destina a l’atenció primària un 18 % del pressupost total de Salut, quan l’Organització Mundial de la Salut recomana que sigui el 25 %.

Segons el sindicat, tot plegat ha implicat un augment de les baixes laborals per estrès, ansietat i depressió, que assegura que s’han triplicat en els darrers tres anys. “Estem esgotats i desbordats”, afirma. També denuncia que molts professionals abandonen els CAP catalans i opten per treballar en mútues, la sanitat privada o marxar a altres comunitats autònomes o països. De fet, assegura que només la meitat dels professionals que acaben l’especialització a l’atenció primària de Catalunya hi acaben treballant.

Fila 0 de la concentració de metges de medecina familiar