pfizer astrazeneca vacuna segona dosi

El Ministeri de Sanitat ha decidit que les persones de col·lectius essencials menors de 60 anys vacunades amb una primera dosi d’AstraZeneca completin la pauta amb una segona dosi de Pfizer. Tot i això, també es planteja la possibilitat que aquells que no vulguin combinar les dues vacunes, amb la segona dosi de Pfizer, puguin posar-se AstraZeneca també com a segona dosi “i ateses les circumstàncies extraordinàries”. L’opció de poder triar, però, encara no és ferma i se seguirà debatent en el fòrum de la Comissió de Salut Pública.

Un estudi conclou que combinar Pfizer i AstraZeneca és “segur i eficaç”

La decisió que aquest col·lectiu pendent de la segona dosi completi la pauta amb Pfizer es va prendre després de fer-se públic un estudi de l’Institut Carlos III encarregat pel Ministeri de Sanitat que diu que combinar els dos vaccins “és segur i eficaç”. D’aquesta manera, es resol una qüestió que estava pendent des de feia setmanes, després que l’executiu limités la vacuna d’Oxford a la franja d’edat d’entre 60 i 69 anys per l’aparició de casos aïllats de trombosi.

Crítiques de científics i epidemiòlegs al Ministeri de Sanitat

Científics i epidemiòlegs destacats, però, han posat el crit al cel per la possibilitat de barrejar vaccins. Professionals com Oriol Mitjà, Salvador Macip, Xavier Abad i Dani Prieto-Alhambra carreguen contra la poca representativitat de l’assaig clínic en què s’ha basat la decisió del ministeri. Consideren que la mostra no respon sobre els possibles efectes adversos greus que pot comportar la combinació de vacunes. També critiquen que es vulgui carregar sobre els ciutadans la responsabilitat de triar el vaccí de la segona dosi.