Alguns dels noms més representatius de la comunitat científica i mèdica durant aquests mesos de pandèmia han posat el crit al cel per la decisió de Sanitat d’administrar Pfizer als menors de 60 anys vacunats en primera dosi amb AstraZeneca. L’investigador Oriol Mitjà, el viròleg Xavier Abad, el professor de farmacoepidemiologia Dani Prieto-Alhambra i el científic Salvador Macip, entre d’altres, han expressat malestar a Twitter. Critiquen que el ministeri es basi en un estudi encarregat a l’Institut Carlos III que diu que combinar els dos vaccins “és segur i eficaç”. Els experts consideren poc representatiu un assaig clínic en què només han participat 600 persones.

Abad: “L’estudi si no és un nyap, s’hi acosta”

El viròleg del CReSA-IRTA, Xavier Abad, ha explicat a betevé que l’estudi de l’Institut de Salut Carlos III, “si no és un nyap, s’hi acosta”. Assegura que sembla que s’hagi fet clarament amb la intenció d’arribar a la conclusió que s’ha arribat. Creu que s’hauria d’haver comparat l’eficàcia de combinar vacunes amb els resultats de posar dues dosis d’AstraZeneca, la qual cosa no s’ha fet. També critica la mostra de l’estudi, de 600 persones: “Hi ha vacunes al mercat que estan en fase quatre de farmacovigilància amb milions de dades disponibles i amb resultats molt més robustos que els d’aquest estudi no gaire ben dissenyat”, recorda.

Macip: “No té cap lògica científica”

L’investigador de la universitat de Leicester Salvador Macip també considera que la decisió de Sanitat “no té cap lògica científica”. Assegura estar “molt content” de viure en un país on li posaran la segona dosi d’AstraZeneca “sense ni dubtar-ho ni oferir-me alternatives no validades científicament“. Macip ha explicat a betevé que hi ha dades “molt sòlides i suficients” que posar dues dosis d’AZ “funciona i és segur”, mentre que no hi ha prou informació sobre la combinació de vacunes. Davant d’això, diu, “la resposta és òbvia: S’ha de posar la segona dosi de la mateixa marca que la primera”.

Mitjà: “És el súmmum que es deixi triar el ciutadà”

Per Oriol Mitjà, és incomprensible que Sanitat decideixi administrar la segona pauta amb Pfizer basant-se en un estudi que no respon sobre els possibles efectes adversos greus de la combinació de vacunes. L’investigador recorda en un fil a Twitter que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) diu que és “molt segur” posar la segona dosi d’AstraZeneca a les persones que no han tingut trombosi amb la primera dosi, basant-se en les dades de vuit milions de britànics. A més, considera “el súmmum” que Sanitat “recomani Pfizer però deixi triar els ciutadans” si prefereixen rebre la segona dosi d’AstraZeneca.

Prieto- Alhambra: “És una bogeria i un despropòsit”

El professor de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, Dani Prieto-Alhambra, també és contundent. Considera que les conclusions de l’estudi de la Universitat Carlos III són “una bogeria, perquè l’assaig no té potència per mirar l’eficàcia ni la seguretat”. “Dir que una barreja de vacunes és segura amb una mostra de 600 pacients demostra un desconeixement increïble de com s’estudia la seguretat de les vacunes. En resum, un despropòsit“.