Els mòduls prefabricats que el Servei Català de la Salut ha instal·lat des de fa unes setmanes com a annex en una vintena de centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona han decebut alguns professionals. Consideren que els barracons, pensats per traslladar-hi l’activitat relacionada amb la covid i separar millor els circuits d’atenció, “es queden curts” pel que fa a espai i hi manquen serveis bàsics com el subministrament d’aigua corrent.

“Oferir més espai i confort a la ciutadania” és un dels objectius, segons el CatSalut, del desplegament d’aquests mòduls. Però per Meritxell Sánchez-Amat, metgessa del CAP Besòs i presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), “no ens estan solucionant el problema d’espai que tenim, que ja ve de molt lluny”.

“Un recurs precari”

En aquest CAP, al mòdul s’estan fent proves PCR i vacunacions a les dues consultes que s’hi han encabit. Per esperar el torn, els pacients ho han de fer al carrer. En cas de pluja, “encara tenim sort que hi ha una porxada al costat on refugiar-se”, diu Sánchez-Amat. “Ens sembla un recurs precari, molt just, que es dona a preu fet, tots iguals, sense tenir en compte les necessitats de cada centre”, segueix.

Al CAP Raval Nord, la direcció ha optat per destinar el mòdul a fer-hi extraccions de sang. Això ha servit per alliberar dues consultes de l’interior del CAP, però no ha evitat la decepció dels professionals. “És realment petit per la feina que s’hi fa i no és un espai segur per punxar”, assegura la infermera Antonia Raya.

“Si es mareja un pacient no hi ha espai per recuperar-lo i no pots omplir un got d’aigua de l’aixeta perquè no n’hi ha”, remata. Aquesta mancança la supleixen, almenys per netejar-se o desinfectar, amb gel hidroalcohòlic. Per fer servir el lavabo han d’entrar al CAP.

Una durada d’entre dos i quatre anys

Fonts del CatSalut expliquen que no s’ha inclòs subministrament d’aigua en aquests mòduls de suport perquè això hauria allargat i encarit el procés de construcció i instal·lació. Els equipaments, pensats com una solució temporal per entre dos i quatre anys, han costat de mitjana uns 70.000 euros. Està previst instal·lar-ne 120 arreu de Catalunya.

Per Sánchez-Amat, això no amaga que “hi ha una situació de greuge de l’atenció primària en comparació amb les solucions que es donen a escala hospitalària”. Raya hi coincideix: “Quan pensen en primària, sempre pensen en petit”.