La Gemma Collell denuncia haver patit assetjament al metro de la Teixonera. Va ser fa pocs dies quan cap a les nou de la nit tornava a casa després d’haver anat al cine. Explica que quan sortia del vagó va veure un home orinant a la mateixa estació i poc després se’l va trobar darrere seu. La Gemma va arrencar a córrer mirant de despistar-lo. Va ser aleshores quan va caure i es va fer mal a una costella. L’individu tornava a ser allà i no parava de seguir-la, motiu pel qual ella va decidir baixar les escales mecàniques en contra direcció per no coincidir-hi. Ell, mentrestant, li deia: “Vine aquí, que estàs molt bona”.

TMB no es fa càrrec de res. Ni de la meva caiguda ni del trauma o de la por de tornar a agafar el metro”
Gemma Collell

Collell explica que poc després va aparèixer una dona que li va dir a l’home que la deixés en pau. La Gemma li va demanar que avisés a Seguretat, sabent, explica aquesta usuària, que seria difícil, ja que mai no hi ha cap vigilant en aquesta estació. De fet, cap agent hi va anar. Finalment, l’assetjador va marxar.

La usuària es queixa que si en lloc de les nou del vespre arriben a ser les dues de la matinada “què faig?”. I afegeix: “Si arribo a pujar amb ell a l’ascensor? Si em roba, doncs mira, però i si em fa alguna cosa més?”. I apunta que de la caiguda, dels nervis o del trauma d’haver d’agafar el metro “TMB no se’n fa càrrec”.

Collell es va posar en contacte amb TMB i explica que va rebre un correu automàtic que comença dient: “Si us plau no contesteu aquest e-mail”. Per tant, diu la Gemma, “a qui m’haig d’adreçar si m’ha escrit una màquina?”. L’empresa li va dir que havia de prémer l’intèrfon però ella explica que només n’hi havia a l’andana i al vestíbul de sortida, no durant el recorregut.

Estació solitària i sense seguretat

La Gemma assegura que aquesta estació és molt solitària i que mai no hi ha personal de Seguretat. “Hi ha una garita”, diu, però “no hi ha mai ningú”. També ho afirmen la Sofia, l’Ariadna, l’Ainara i la Maria, totes elles usuàries d’aquest metro. A les preguntes de betevé sobre què les faria sentir més segures a l’estació, totes coincideixen: un vigilant fins que tanqui el metro. Quan surten de nit, relaten, mai no tornen en metro per por que els passi alguna cosa. Totes afirmen agafar bus, taxi o truquen perquè les vinguin a buscar.

L’ascensor com a única alternativa per sortir al carrer

Una altra dels problemes que les usuàries detecten en aquesta estació és que si es vol sortir pel carrer d’Arenys l’alternativa des de l’andana és únicament l’ascensor. “Trobo que hi hauria d’haver escales mecàniques perquè si no vols pujar amb algú que et fa mala espina, què fas? Ho diu l’Ariadna, una de les usuàries d’aquesta estació.

Ni rastre d’inseguretat en els homes

betevé ha formulat la mateixa pregunta sobre la percepció d’inseguretat a usuaris d’aquesta estació. En el cas del Víctor, explica que agafa el metro al seu dia a dia, per treballar i també per sortir. I si agafa taxi, diu “no és per un tema de seguretat sinó per una qüestió de temps”. En el cas del Jose assegura que no té cap sensació d’inseguretat al metro, tot i ser conscient que no hi ha vigilants.

Baix número d’incidències a la Teixonera, segons TMB

Pel que fa al cas de la Gemma, TMB assegura que ha posat les imatges a disposició dels Mossos perquè realitzin les actuacions que considerin convenients. Respecte a la falta de personal de seguretat esgrimit per la víctima d’aquest assetjaments i la resta d’usuàries, afirma que es tracta d’una estació amb molt poques incidències per seguretat. Per aquest motiu diu que no hi ha personal fix en aquesta estació, sinó que es van movent per les estacions.