cirurgia robòtica cefalea per agruament a l'Hospital del Mar

L’Hospital del Mar és el primer centre de l’estat que realitza amb èxit una cirurgia per tractar la cefalea en agrupaments amb assistència robòtica. La intervenció d’alta complexitat, es va fer a un pacient de 35 anys que patia crisis diàries d’aquesta cefalea, coneguda com a mal de cap suïcida perquè genera conductes d’ideació suïcida pel dolor que ocasionen els atacs. Després de l’operació, aquests episodis s’han reduït i són d’intensitat lleu, i això ha fet millorar la qualitat de vida del pacient.

La cirurgia consisteix en la col·lació d’un elèctrode al cervell, concretament a l’hipotàlem, a una zona que té una dimensió de pocs mil·límetres. El robot quirúrgic intervé en la planificació i la inserció de l’elèctrode amb una precisió excel·lent.

És una cirurgia a la qual la precisió és imprescindible per a aconseguir la millora de la malaltia, si ens desviem més d’un mil·límetre, podria no tenir eficàcia
Gloria Villalba, coordinadora del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital

L’origen d’aquesta patologia és desconegut. Existeix tractaments farmacològics i altres quirúrgics menys invasius. Aquesta estimulació cerebral profunda és l’últim recurs per a pacients en què aquestes opcions no funcionen o deixen de fer-ho.

És el cas del pacient intervingut, que convivia des de fa 20 anys amb aquests atacs de cefalea amb intensitat i freqüència.

Una malaltia molt invalidant

La cefalea per agrupaments afecta generalment una població molt jove i hi ha 50.000 pacients a tot l’estat, segons la Societat Espanyola de Neurologia. És un dels tipus de cefalea més invalidant i el 10 % dels afectats necessita assistència psiquiàtrica per idees suïcidies provocades pel dolor insuportable que provoquen les crisis.

A banda, entre el 10 i el 20 % no respon a cap tractament farmacològic i s’han d’intentar alternatives com inflitracions o cirurgies més senzilles com la radiofreqüència del gangli esfenopaltí primer i l’estimulació dels nervis occipitals, després. Quan això no funciona l’últim recurs és l’estimulació profunda a l’hipotàlem.

80 % d’èxit

L’èxit de la intervenció se situa a l’entorn del 80 %. En el cas del pacient de l’Hospital del Mar, dos mesos després, els dies amb dolor s’han reduït força i les crisis també són de menor intensitat. “És molt important poder disposar d’aquestes tècniques de neuromodulació que són, avui dia, la millor opció en els casos refractaris”, argumenta Villalba.

A tot el món només s’han fet un centenar d’intervencions d’aquest tipus.