rei Felip VI

La monarquia és la institució que més desconfiança genera als barcelonins, segons l’Enquesta de valors socials del 2021 que realitza l’Oficina Municipal de Dades (OMD). Nou de cada 10 ciutadans enquestats diuen que tenen poca o cap confiança. El descrèdit amb la institució monàrquica supera amb escreix el que generen altres institucions com l’Església, els partits polítics, l’exèrcit o les xarxes socials.

A la pregunta “A vostè la monarquia li inspira molta, força, poca o cap confiança?” la majoria, el 62,9 %, afirma que no hi té cap confiança, el 26,9 % declara que en té molt poca i el 6 % assegura tenir-hi força.

Desafecció política

L’enquesta també subratlla que la majoria de barcelonins i barcelonines se situen a l’esquerra de l’espectre polític, però que estan cada cop més allunyats de la política i els partits. Un 57,5 % afirma estar poc o gens interessat en la política i un 41,2 % no s’identifica amb cap partit.

També creix el distanciament cap a l’Església, la banca o l’exèrcit. En el cas de la institució eclesiàstica, el 47,1 % no hi té cap confiança i el 24,7 n’hi té molt poca. En el cas de la banca, el 42,4 % no hi té confiança i el 43,3 % n’hi té poca, i per l’exèrcit el 36,8 hi té zero confiança i el 30,3 %, poca.

La universitat, la millor valorada

Per contra, la universitat és molt més popular i el 27,5 % declara que hi té molta confiança i el 56,7 que n’hi té força. Entre les institucions que més suport tenen dels barcelonins hi ha les ONG, la policia, la Unió Europea i l’Ajuntament, per davant de l’ONU i la Generalitat.

En el cas del consistori, el 9,3 % diu que hi té molta confiança i el 42,3 % que n’hi té força, mentre que el 37 % diu que n’hi té poca i el 10,5 %, cap confiança.