Un metge del Departament d’Interior ha estat detingut per presumptes abusos sexuals a tres dones agents dels Mossos d’Esquadra. Segons ha avançat la periodista Anna Punsí al ‘Planta baixa’, de TV3, els abusos sexuals es van produir la tardor del 2019. Es tractava de dones que acudien a visitar-se per acreditar aspectes de salut que justifiquessin canvis d’horaris o del lloc de treball. El metge, que treballava al Servei de Vigilància de Salut Laboral, va ser detingut divendres, 20 de maig, diumenge va passar a disposició judicial i ja ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Gairebé dos anys exercint tot i estar denunciat

El secretari general Departament d’Interior, Oriol Amorós, ha confirmat les informacions revelades per Punsí en declaracions al ‘Planta baixa’. Interior va tenir coneixement de la primera víctima el febrer del 2020. La primera mesura que va prendre va consistir a posar-li una infermera que pogués vigilar que l’home no se sobrepassés amb les pacients dones. Així va estar un any i nou mesos, fins al novembre del 2021, quan van arribar noves diligències judicials sobre el cas. Aleshores, Interior li va obrir un expedient disciplinari i li va prohibir visitar dones, malgrat que sí que podia seguir visitant homes.

Uns mesos més tard, el febrer del 2022, una altra agent va presentar una segona denúncia per abús sexual i, arran d’això, el Departament va obrir un segon expedient disciplinari i va suspendre de sou i feina el presumpte agressor. Finalment, aquest mes de maig del 2022 una altra agent ha presentat una tercera denúncia, fet que ha provocat la detenció del metge. El presumpte autor de les agressions ha quedat en llibertat amb càrrecs amb una acusació d’abús i una pena amb agreujant que oscil·laria entre els 4 i els 10 anys de presó per la gravetat dels fets comesos.

Interior creu que poden aflorar més casos

El secretari general del Departament d’Interior, Oriol Amorós, ja expressat preocupació i indignació pels fets, i anima qualsevol altra víctima a denunciar els possibles abusos. Preveu, de fet, que vagin aflorant més casos i, per facilitar-ne la denúncia, ha creat una bústia anònima a la intranet del Departament. “Que sàpiguen que el Departament estarà al seu costat”, assegura. També ha anunciat que Interior es personarà en tots els casos al costat de les víctimes si elles ho volen i, si no, com a Departament.

Amorós també creu que la mesura que va prendre inicialment Interior, quan al capdavant hi havia el conseller Miquel Sàmper, de posar una infermera per vigilar al metge era “insuficient”. “Quan hi ha fets d’aquestes característiques no n’hi ha prou amb una reorganització, cal obrir un expedient”, ha assegurat. De fet, les dues primeres víctimes a denunciar han assegurat que durant molts mesos no s’han sentit acompanyades per la Direcció General de la Policia. “Si les víctimes creuen que no ho hem fet bé, és que no ho hem fet bé i hem de millorar-ho”, reconeix.

SAP-FEPOL demana una revisió “amb calma” dels fets

En un comunicat el sindicat de policies SAP-FEPOL també encoratja a denunciar altres dones que hagin pogut ser víctimes d’abusos, i espera que “la justícia sigui implacable i actuï amb la fermesa necessària”. Agraeix les mesures cautelars preses per Interior per apartar el doctor, però també reclama autocrítica “amb la calma necessària” per poder “revisar i modificar totes aquelles qüestions que han fallat”.