Les entitats que integren la plataforma Un Nou Clínic És Possible Salvant el Recinte de l’Escola Industrial han demanat al Departament de Cultura que concedeixi a l’Escola Industrial la qualificació de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), per evitar que l’Hospital Clínic s’ampliï en aquest recinte, propietat de la Diputació de Barcelona. Actualment, l’Escola Industrial ja està reconeguda com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Segons ha explicat la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, la qualificació de BCIN suposaria que no es podrien construir les instal·lacions mèdiques a l’antic recinte fabril, i per això la FAVB demana “que s’obri un debat de ciutat” per trobar un emplaçament que no saturi més el districte. “El futur del Clínic és quedar-se al barri, però no el creixement del Clínic”, ha dit. De fet, Menéndez ha obert la porta a la possibilitat de fer-ne l’ampliació en clau metropolitana.

“No serà un puzle senzill”

Davant les peticions de les entitats, l’Ajuntament també demana diàleg amb totes les parts. En la darrera audiència pública del districte, el regidor de l’Eixample, Jordi Martí, va assegurar que la proposta de l’Hospital Clínic de créixer a l’Escola Industrial “no està acceptada per les administracions” i, per tant, “cal que ens asseiem tots a parlar-ne”. A més, Martí va admetre que “no serà serà un puzle senzill de resoldre” i que caldrà preservar “que el Clínic es quedi, però sense que això vagi en contra dels veïns”.

Precisament, les entitats de la plataforma en defensa de l’Escola Industrial també han avisat d’una altra peça que caldrà tenir en compte en l’equació de l’Esquerra de l’Eixample: on s’acaba ubicant la caserna de bombers que ara hi ha al Parc de Joan Miró. Arran d’una sentència judicial, l’equipament de bombers ha de sortir del parc per anar a un altre emplaçament (encara per decidir, tot i que pot tornar al solar on era abans, just davant del Clínic). Les entitats, però, en el seu comunicat de presentació ja van demanar que “s’optimitzi l’espai” per a usos hospitalaris.