Segons la normativa, al Parc de Joan Miró no hi caben més equipaments. La Biblioteca i el Pavelló ja ocupen tota la superficie construible i, per tant, la caserna de bombers hauria d'anar fora. Ara bé, en tractar-se d'una instal•lació provisional, la legislació ja no és tan clara. I un exemple en són les carpes que s'han muntat mentre duren les obres d'alguns mercats municipals. De fet, l'Ajuntament sempre ha dit que aquesta instal•lació dels bombers és temporal, fins que s'acabés el nou edifici del carrer de Provença. El jutge, però, considera que la caserna no compleix la normativa urbanística i que hi ha certes anomalies en la concessió de la llicència d'obres. Diu que tampoc no s'ha justíficat per què s'havia de fer a la confluència dels carrers d'Aragó i Tarragona i no en un altre espai. Tot i això, reconeix que enderrocar-la ara suposaria un sobrecost per a les arques municipals. I a més, trigaria encara un temps perquè s'hauria de trobar un altre solar on aixecar una altra estructura provisional. Al final ha optat per una solució intermèdia. La caserna es quedarà al Parc de Joan Miró fins que estiguin llestes les instal•lacions de l'Eixample. Llavors, s'haurà d'enderrocar. Els veïns estan satisfets amb la sentència. PATRICIA PLAZA, portaveu de la Plataforma de Veïns Joan Miró "És el que havíem demanat, havíem intentat no collar el jutge i ens ha donat el que volíem: il•legalitzar l'acte administratiu que va fer la regidora Escarp, i ens garanteix que quan marxin els bombers ens retornaran la plaça. Quan? Esperem que no es demori i continuarem vigilant." L'Ajuntament no ha volgut fer declaracions perquè encara està estudiant la sentència. Els veïns, però ja han demanat a l'equip anterior del PSC que es disculpi per haver impulsat el projecte tot i l'oposició veïnal. De moment, les obres de construcció de la caserna de bombers de l'Eixample no han començat. Així que encara trigaran uns anys a mudar-se a les noves instal•lacions.

La sentència estima que la llicència de construcció és il·legal i que a partir d’ara caldria desmantellar la caserna i restituir el Parc de Joan Miró al seu estat original abans de les obres. Tot i això el jutge considera que el desmantellament de la caserna tindria un cost suplementari per a les arques municipals, i per tant repercutiria en les butxaques dels contribuents.

La caserna de bombers del Parc de Joan Miró és provisional, i estarà en funcionament fins que l’equipament del carrer de Provença estigui enllestit. La sentència insta a demolir l’edifici un cop hagi acabat el seu ús provisional, i tornar així la plaça al seu estat inicial i sense poder tornar a edificar.

Una instal·lació polèmica

La caserna provisional dels bombers del Parc de Joan Miró va obrir el 14 de març de 2011, entre les protestes majoritàries dels veïns de la zona. Des d’un inici, la Generalitat ja havia advertit l’Ajuntament que podria anul·lar la llicència d’obra major perquè s’havia edificat en uns terrenys destinats a usos de parc urbà.

El percentatge de superfície màxima construïda al parc podia ser d’un 5% com a màxim, i ja s’havia esgotat amb la construcció d’una biblioteca i un pavelló esportiu. La caserna havia aixecat protestes entre els veïns, que havien arribat a manifestar-se. El Grup Municipal de Convergència i Unió havia denunciat en reiterades ocasions que la construcció provisional era il·legal.