El grup de recerca BIOCOM-SC UPC alerta que l’increment de casos de coronavirus que hi pugui haver en les setmanes vinents de persones entre 70 i 80 anys determinarà com evolucionarà l’ocupació de les UCI. Segons explica Enric Álvarez, investigador d’aquest grup de recerca, és precisament aquesta franja d’edat la que corre més risc d’ingressar en una unitat de cures intensives si s’infecta.

Aquest dimarts hi havia 549 persones ingressades a les UCI catalanes. Davant d’aquestes dades Àlvarez preveu que si l’escenari és favorable aquest pic s’assolirà en poc menys d’una setmana. En canvi, si els casos segueixen creixent, el pic encara pot tardar unes setmanes a assolir-se i els ingressos a l’UCI podrien superar els 600. Tot i això, puntualitza: “El nombre exacte a les UCI és difícil de dir perquè és molt fluctuant”.

Salut coincideix en les prediccions

El conseller de Salut, Josep M. Argimon, ha donat xifres similars aquest dimecres. Segons ha explicat, la previsió del departament és que el pic d’ocupació de les UCI arribi entre el 3 i el 4 d’agost – d’aquí a una setmana – amb 700 ingressats. Per ara, Salut calcula que ja s’ha assolit el pic d’infectats i que a finals d’aquesta setmana s’arribarà al pic d’ingressos.

Les vacunes ens salven del col·lapse

L’investigador del BIOCOM-SC UPC Enric Álvarez també alerta que l’alt percentatge de vacunació de la població catalana ha salvat el sistema sanitari del col·lapse. Tot i que un 5 % dels contagiats en les últimes setmanes estaven vacunats, la situació hauria estat molt més greu si la campanya de vacunació no hagués estat tan avançada i els centres de salut s’haguessin saturat.

Per altra banda, les xifres també demostren que el confinament nocturn que s’aplica des de fa unes setmanes a més d’un centenar de municipis catalans ha impactat favorablement en la reducció de casos de persones joves. “És d’esperar que mentre hi hagi aquesta mesura continuï baixant“, comenta.