En aquesta cinquena onada les UCI s’han tornat a omplir de pacients amb covid, alguns d’ells ja vacunats parcialment o totalment amb la pauta completa. Tot i que pot sorprendre, això “és una qüestió estadística, cap vacuna protegeix al 100 %” afirma l’investigador de la Universitat de Leicester i la UOC Salvador Macip, que explica que “això no vol dir que la vacuna no funcioni sinó que hi ha una part de la població que no s’immunitza completament”.

L’investigador català xifra entre un 5-15 % la població vacunada que pot acabar contagiant-se de la covid, segons els estudis fets amb les vacunes, perquè el fàrmac no ha acabat de protegir l’individu.

Més vacunats a l’UCI perquè hi ha més vacunats a tota la societat

Les UCI són un reflex de la pandèmia. “És una qüestió d’estadística”, afirma Macip, “com més gent hi ha vacunada , més gent també vacunada a l’UCI”. De fet, conclou que “quan estiguem tots vacunats, el 100 % dels pacients que hi haurà a l’UCI estaran vacunats”. És una qüestió matemàtica, com també ha recollit a les xarxes socials el científic Alex Arenas, que remarca que una elevada proporció d’hospitalitzacions per covid no vol dir que la vacuna no funcioni sinó que és “pura matemàtica” i apunta que amb la vacunació les xifres d’hospitalitzacions són molt menors.

Sense vacunes, les UCI estarien col·lapsades

Des del Grup de Recerca BIOCOM-SC UPC, l’investigador Enric Álvarez destaca que sense els actuals nivells de vacunació i tenint en compte com està circulant la variant delta, “totes les UCI estarien col·lapsades i els ingressos hospitalaris serien molt majors“. Indica també com la vacunació completa ha tingut un paper clau en la reducció de la gravetat de la malaltia i considera important fer més estudis per veure en quins subgrups d’edat la vacunes tenen menys protecció.

La vacuna redueix la mortalitat i gravetat dels casos

En la mateixa línia, Salvador Macip es referma en la idea que “la vacuna funciona, perquè ha reduït la mortalitat i la gravetat de la covid en aquesta cinquena onada”. I per això argumenta que el que cal fer ara és “vacunar-se com més aviat millor” per no acabar a les UCI, perquè el risc de tenir complicacions o acabar ingressat és major entre els no vacunats o els parcialment immunitzats”.

El 73 % dels pacients crítics a les UCI no estan vacunats

Segons el Departament de Salut, dels 774 pacients crítics que han ingressat a les UCI des de l’1 de juliol del 2021, durant la cinquena onada de la pandèmia, 563 no estan vacunats. Representen el 73 % dels ingressats a les UCI, mentre que un 12 % dels pacients greus ha iniciat la vacunació i el 15 % ja té la pauta completa de la vacuna.

Pel que fa a les franges d’edat, els pacients crítics no vacunats són majoria fins als 59 anys. Dels 60 anys en amunt creix la proporció de vacunats, però també cal tenir en compte que són franges d’edat amb més població vacunada.