El govern de la Generalitat en funcions ha aprovat aquest dimarts el decret de programació de l’oferta educativa i admissió d’alumnes, que estableix que els alumnes amb menys de recursos s’han de repartir entre els centres públics i concertats. Educació preveu una inversió addicional de 162 milions d’euros per garantir la distribució equilibrada dels estudiants. Els criteris nous s’aplicaran progressivament al llarg dels propers cinc anys, però alguns ja s’incorporen a la preinscripció escolar del curs 2021-22.
Ràtio d’alumnes desfavorits, zones escolars i matrícula viva
Entre els canvis més importants que incorpora hi ha la possibilitat de fixar una ràtio màxima d’estudiants d’entorns desfavorits per evitar la segregació. El Departament d’Educació serà qui estableixi la reserva de places per a aquests infants segons la zona escolar a totes les escoles, ja siguin públiques o concertades, i serà el responsable de determinar el nombre total de places ofertades a tots els centres. Això inclou l’anomenada matrícula viva, d’alumnes que arriben quan ja ha començat el curs i que solen ser amb necessitats específiques, i que hauran d’assumir tots els centres.
Mesura per a la reducció de la segregació
Aquest decret és la mesura principal prevista dins el pacte contra la segregació escolar, impulsat pel Síndic de Greuges, que es va aprovar al març del 2019, però sense el suport dels sindicats educatius, ni de les famílies aplegades a l’aFFaC, ni tampoc de la CUP. De fet, les famílies ja han criticat que s’hagi aprovat per un govern en funcions i sense incloure cap de les al·legacions que hi van presentar.
Per ara l’escola concertada només acull un 23 % dels alumnes en situació de vulnerabilitat, mentre que la pública concentra el 68 % restant.
Es duplica l’aportació a les concertades
Dels 162 milions d’euros de la dotació del decret, 92 milions es destinaran a centres públics i 70 milions d’euros seran per a la concertada. Ara bé, els centres concertats rebran el doble de diners per alumne, que passarà dels 500 euros als 980 euros, sempre que superin el 10 % de nens i nenes de famílies amb dificultat econòmiques. El cost de la plaça a la pública s’ha xifrat en 641 euros per alumne.
A banda, també amplia el nombre d’estudiants que s’identifiquen com alumnat socioeconòmicament vulnerable, passant de 66.000 a 215.000 en cinc anys.
El síndic i Educació, de la mà
El conseller d’Educació en funcions, Josep Bargalló, ha assegurat que no “és un primer pas per a lluitar contra la segregació, però no definitiu” i ha afegit que en tot cas, “és un pas que no té marxa enrere“. Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribóm ha volgut destacar el consens aconseguit i ha afegit que vetllarà per l’aplicació de les eines que s’han aprovat.
Calendari d’aplicació
El decret entrarà l’endemà de la publicació al DOGC, però s’implantarà de forma progressiva. Entre les primeres mesures, que s’aplicaran ja el proper curs 2021-22, és la reducció de la ràtio a P3, que passaran a tenir 22 o 23 alumnes, en comptes dels 25 actuals.