(ACN) Els departaments de Salut i Drets Socials han actualitzat els protocols de les residències per normalitzar les visites i sortides dels residents i afavorir una recuperació de les activitats individuals i grupals. En els equipaments sense casos de covid, les visites de familiars, amics i cuidadors no tindran limitat el nombre de persones ni la durada, tot i que mantindran la cita prèvia.

També es normalitzarà la possibilitat de fer visites a les habitacions dels residents, en les quals s’hauran de seguir les mesures de protecció recomanades com la mascareta quirúrgica i el rentat de mans. També es podrà mantenir contacte físic amb tots els residents. Així, es recuperaran tant l’horari com la durada de les visites que es tenien abans de la pandèmia.

Sense contacte directe a les residències amb covid

En el cas de les residències en les quals hi hagi presència del virus, es normalitzarà el règim de visites en les zones habilitades, però sense contacte directe dels visitants, que es podrà donar només quan el suport i el procés d’atenció a les persones ho aconsellin i, especialment, en situació de final de vida, fent ús de les mesures de protecció.

Pel que fa a les sortides, no tindran cap limitació ni en nombre ni en durada. En el cas d’aquelles superiors a tres setmanes, les persones no vacunades o incorrectament vacunades s’hauran de realitzar una prova PCR i fer posteriorment un aïllament.

Els grups de convivència podran ser de 25 persones

Es mantindran els grups estables de convivència, però podran arribar a ser de fins a 25 persones, segons les possibilitats organitzatives de la residència, en els equipaments sense casos de covid. Els ingressos nous de persones correctament vacunades, o que hagin passat la infecció en els tres mesos previs, no requeriran cap prova de cribratge ni quarantena inicial en les residències amb una cobertura vacunal de les persones residents del 85 % o superior.

Els treballadors encara s’hauran de fer la PCR

Els cribratges als professionals s’adaptaran a la situació epidemiològica actual, i els treballadors correctament vacunats mantindran una PCR quinzenal, mentre que serà setmanal per a aquells no vacunats o incorrectament vacunats.

En el cas dels professionals externs, com ara podòlegs o perruquers, i els col·laboradors esporàdics que tinguin contacte directe amb els residents i que estiguin correctament vacunats, no es realitzarà cap test de cribratge. En el cas de no estar vacunats o estar incorrectament vacunats, abans d’accedir a la residència caldrà que portin un TAR negatiu fet en les 72 hores anteriors.