El responsable policial de l’1 d’octubre, Diego Pérez de los Cobos, ha declarat aquest dimecres davant de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. El coronel de la Guàrdia Civil ha ratificat la declaració que ja va prestar davant del Tribunal Suprem, i ha tornat a acusar l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero d’incomplir les ordres d’evitar el referèndum.

Segons fonts jurídiques presents a la declaració, Pérez de los Cobos ha mantingut que el cap dels Mossos va actuar amb una actitud poc inclinada a evitar la votació. També ha considerat que l’actuació de Trapero no va seguir els principis de “proporcionalitat” imposats per la magistrada del TSJC. Segons De los Cobos, si els Mossos haguessin confiscat les urnes i el material informàtic necessari per al referèndum, haurien pogut impedir que als col·legis electorals es dugués a terme la votació.

De los Cobos ha declarat durant poc més de dues hores i ni ell ni els advocats han fet declaracions a la sortida de l’Audiència Nacional.