Al llarg de la ruta, els veïns no només han visitat punts on tenen detectats narcopisos sinó que han volgut visibilitzar altres problemàtiques del barri com la prostitució, la falta de convivència al carrer o les condicions d’alguns habitatges. Un exemple n’és el cas d’un immoble que es va incendiar al carrer de l’Hospital, un edifici que asseguren que és propietat municipal, que està ocupat i que té la llum punxada.

La ruta ha començat simbòlicament al número 22 del carrer d’en Roig, just el punt on va esclatar i on es van iniciar les protestes veïnals. Asseguren que, tot i que ara estan tapiats, tots els pisos d’aquest edifici, excepte un, s’utilitzaven per a la venda i consum de substàncies estupefaents.

La iniciativa ha estat promoguda per l’eix Roig-Picalquers-Robadors. El seu portaveu ha denunciat que el pla de xoc impulsat per l’Ajuntament no ha resolt la problemàtica i ha reclamat més accions i un “canvi legislatiu”. Per la seva banda, l’Eix Veïnal Sant Gil també s’ha sumat a la convocatòria. L’Elisabet, que és veïna d’aquest carrer, assegura que “tenim la sensació que avancem molt poc” i s’ha queixat que “es desocupa un local i se n’ocupen quatre, corren més ells que nosaltres”. Pel que fa a la plataforma veïnal Acció Raval, en canvi, ha explicat que comparteix les queixes però s’ha desmarcat de la protesta perquè considera que està polititzada.

Més xeringues a la via pública

Coincidint amb aquesta protesta, l’Ajuntament ha donat a conèixer un informe sobre la situació actual en la problemàtica de les drogues al Raval i sobre les intervencions realitzades. El document conclou que des de l’estiu del 2015 s’ha incrementat la demanda d’actuacions relacionades amb el tràfic i el consum de drogues al Raval. En concret, “en els darrers dos anys s’han donat canvis en la distribució de la venda -i per tant, del consum- de drogues il·legals”. Malgrat el repunt del centre de la ciutat, però, es remarca que la problemàtica ha afluixat en barris com Sant Andreu o Nou Barris.

Una altra dada facilitada pel consistori fa referència a la recollida de xeringues a la via pública. El 2016 i 2017 se n’han trobat més que el 2014 i el 2015. Les dades reflecteixen les que s’han agafat al conjunt de la ciutat, però distribuïdes per districtes: la majoria corresponen a Ciutat Vella, mentre que en segon lloc trobem Sants-Montjuïc.

Pel que fa a les actuacions policials, en els últims quatre anys s’han fet 71 entrades conjuntes dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana a pisos del districte de Ciutat Vella en operacions contra la venda de drogues. Segons dades de l’Ajuntament, l’any passat s’hi van fer 33 actuacions policials, en comparació amb les sis que es van fer el 2014. N’és un exemple l’operació que es va fer fa només set dies al carrer del Marquès de Barberà, número 6, on es van detenir dues persones.