La immunoteràpia, que fa referència a les teràpies basades a activar el sistema immunitari contra les cèl·lules cancerígenes, s’ha convertit en una arma molt eficaç en els darrers temps per combatre alguns tumors. No obstant això, fins ara, el càncer de còlon es mostrava insensible a aquest tipus de teràpies i això va portar els experts a creure que aquest tipus de tumor és “invisible per al sistema immunitari”.

Aquest nou estudi, però, suposa un avenç ja que demostra com les cèl·lules del sistema immunitari aconsegueixen infiltrar i reconèixer el tumor, combatre el càncer i, fins i tot, prevenir l’aparició de metàstasi. En aquest sentit, en els experiments que s’han fet fins ara amb ratolins els científics han aconseguit eliminar els tumors avançats i les metàstasis desactivant aquest nou mecanisme d’immunosupressió.

A partir d’ara, s’obre la porta que properament s’iniciïn assajos clínics amb pacients, un fet que, tal com assenyala el professor d’investigació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Eduard Batlle, “estem convençuts que molts pacients de càncer colorectal es beneficiaran d’aquesta estratègia terapèutica”.

Cada any es diagnostiquen al món aproximadament un milió de persones que pateixen càncer de còlon, esdevenint un dels més estesos actualment.