En l’escrit, l’advocat argumenta que s’han vulnerat diversos drets com el de participació parlamentària. Diu que la presó preventiva “destrueix els drets polítics d’un parlamentari i els de la ciutadania a qui representa”, ja que Junqueras és diputat però se li “impedeix exercir els drets com a parlamentari”. En aquest sentit, el lletrat de Junqueras també assegura que mantenint-lo a la presó es “castiga la ideologia” del líder d’ERC i apel·la a la llibertat ideològica de l’article 16 de la Constitució.

També argumenta que el jutge Pablo Llarena no ha explicitat ni concretat suficientment el suposat risc de reiteració delictiva. L’advocat diu que aquest risc “no es fonamenta en raons objectives ni resulta actual” tenint en compte que Junqueras no és candidat a la presidència de la Generalitat. Sobre el dret a la llibertat, cita la resta d’investigats que van sortir de la presó. Diu que “no han mostrat cap reiteració delictiva” per la qual cosa no entén per què Junqueras “s’hauria de comportar de forma diferent atenent el panorama polític actual en què no existeixen condicions per a aquesta suposada reiteració, ni voluntat d’ell ni del seu partit d’executar cap acte il·lícit”.

Per tot plegat, demana al TC que decreti la llibertat provisional i declari nul·les les interlocutòries en què manté Junqueras a presó, l’última del 5 de gener. En cas que el Constitucional li denegui la llibertat, li sol·licita que el traslladi a una presó catalana.