DANIEL DE ALFONSO LASO, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya "Tota la corrupció que ara apareix o que descobrim no és corrupció nova o d'ara mateix. Són casos moltes vegades de fa anys, molts o pocs anys, però de fa temps. I ara és quan s'investiguen, analitzen... Jo crec que la corrupció des de fa dos tres o quatre anys és molt millor, n'hi ha menys. És veritat que el que surt, és el que surt, però no són coses d'ara mateix. El que a la gent no li agrada és veure com les persones públiques, algunes, s'han enriquit massa i molt ràpid i això és el que hauria d'estar tipificat com a delicte. Ha passat de tenir tant a tenir ara 48 milions a Suïssa... És un exemple veritable. En recorda a algú oi? Com pot ser possible això? Vostè s'ha enriquit il·lícitament i vostè és una persona pública que té un sou. De manera que això seria un delicte si no és que vostè provi d'on han vingut aquests diners."

De Alfonso ha defensat que es tipifiqui com a delicte l’enriquiment ràpid i desmesurat de les persones amb càrrec públic. El director de l’Oficina Antifrau ha posat com exemple el cas de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que va arribar a acumular en comptes a Suïssa fins a 48 milions d’euros. Sobre aquests casos ha dit: “Vostè s’ha enriquit il·lícitament i vostè és una persona pública que té un sou. De manera que això seria un delicte si no és que vostè provi d’on han vingut aquests diners. De Alfonso ha afirmat que és el Congrés dels Diputats qui té l’autoritat per reformar el Codi penal i considerar aquests casos com a delictes, tot i que creu que des de Madrid  “no s’està per la labor”.

“Un imputat no ha de deixar al moment el càrrec públic”

Daniel de Alfonso defensa que les persones no deixin les responsabilitats públiques en el moment de ser imputats. Considera que quan a un ciutadà se li ha imputat un càrrec és perquè se l’ha denunciat prèviament i aquesta és l’única manera que té “de defensar-se davant del jutge”. De Alfonso creu que el moment òptim per renunciar al càrrec és quan el jutge obre la interlocutòria per celebrar el judici oral. Qui va ser magistrat de l’Audiència de Barcelona ha assegurat que l’Oficina Antifrau treballa actualment amb prop de 100 denúncies de diversos casos de l’àmbit municipal, incompatibilitats i malversacions, entre d’altres.