CARMEN ANDRÉS, regidora del PSC "Entenem que el govern en aquest moment no té dissenyada una política d'habitatge pel moment actual, sinó que treballa amb un esquema anterior d'un període de creixement." GLÒRIA MARTÍN, regidora del PP "La resposta del govern ha estat massa lenta i no ha estat en la línia de la necessitat de les persones en situació de vulnerabilitat social." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "No demanem una vareta màgica sinó prioritat, força i convenciment. Per tant una dinàmica que substitueixi aquesta inacció per un compromís que faci Barcelona una ciutat activa contra els desnonaments." JOAN LAPORTA, regidor d'UxB "Nosaltres som conscients que l'Ajuntament de Barcelona no té plenes competències per solucionar aquest problema." MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports "Segur, de tot es pot fer més. Els demanaria que d'aquest tema no en facin política. Però quina casualitat, ara tos."

El líder d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha criticat que hi ha un “clar dèficit en les polítiques d’habitatge d’emergència i en els mecanismes d’atenció social” i ha demanat que Barcelona es comprometi a treballar activament en contra dels desnonaments. L’ecosocialista ha criticat la manca d’habitatges per a famílies vulnerables a la ciutat i ha recordat que només hi ha un centre d’allotjament temporal amb 26 pisos a Las Navas de Tolosa.

La regidora del PSC Carmen Andrés ha demanat polítiques més eficaces, que no s’elaborin “en clau de caritat”, i ha criticat que el govern “no té dissenyada una política d’habitatge adaptada a l’esquema actual”. La regidora socialista ha demanat una sanció que penalitzi els habitatges buits i ha posat xifres sobre la taula: el 2008 es van destinar 14.824 ajudes en habitatge, el doble que el 2013, 7.373.

Des del Partit Popular, la regidora Glòria Martín ha afirmat que manquen recursos públics i que hi ha una oferta insuficient per garantir l’habitatge social a la ciutat.

Des del govern municipal, la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida ha afirmat que “quan vam entrar al govern no hi havia res per treballar amb desnonaments, no s’havia fet cap mena de protocol”, “hem hagut de posar les bases per treballar en aquesta matèria”, ha tancat. En aquesta línia ha explicat que des de 2011 s’ha augmentat el pressupost destinat a lluitar contra els desnonaments, s’ha creat un servei de mediació a les oficines d’habitatge que ha augmentat un 20% les hores d’atenció i, per exemple, s’ha establert un conveni amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC). “No confongui la gent dient que retallem, aquí ampliem i fins i tot suplim”, ha respost Fandos.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde d’Habitat Urbà, Antoni Vives, ha demanat a l’oposició que no faci demagògia i ha dit que a Barcelona “un 92% dels desnonaments que hi ha estan vinculats al lloguer” i, per tant, el problema “no és amb les caixes i els bancs sinó amb els llogaters”. A més, ha afirmat que “entre 2011 i 2013 s’han dut a terme al voltant de 12.500 actuacions per evitar desnonaments” i “Barcelona és una de les úniques ciutats del món on no hi ha ningú que no tingui garantit el dret de sostre“, ha reblat.

Actualment Barcelona disposa d’un Centre d’Allotjament Temporal Familiar al carrer de Las Navas de Tolosa i un altre equipament per a parelles sense nens o persones soles, al carrer de l’Hort de la Vila; de cara al futur, l’Ajuntament en construirà un de nou a Ciutat Vella per a famílies que han perdut el pis.

A la comissió extraordinària de Qualitat de Vida que ha tingut lloc aquesta tarda hi han assistit membres de PAH Barcelona, la plataforma 500×20 i el president de la FAVB, Lluís Rabell.