Primer van ser el Raval i el barri Gòtic, després, la Barceloneta i ara la taca dels apartaments turístics arriba al mar. Per exemple, a Airbnb, un dels webs més coneguts del sector, s'hi poden trobar ofertes com aquesta: dormir en un veler en "ple centre de la ciutat", per 50 euros la nit. És una manera diferent de viure i de veure Barcelona que cada cop atreu més gent. "Hem estat en hotels i hostels de Barcelona però dormir en un vaixell és totalment diferent. És cert que els lavabos són compartits i tot això però val molt la pena." El problema és que bona part d'aquests hotels flotants funcionen il·legalment. Són vaixells d'ús particular i que, per tant, no es poden llogar. A més, molts ni tan sols compleixen amb la normativa de seguretat. Només al Port Olímpic hi ha una quinzena d'apartaments turístics il·legals com aquest. JOAN GUITARD, gerent del Port Olímpic "Com ho descobrim? Per què unes noies van venir a deixar les maletes a la recepció, com si això fos un hotel. I els vam dir que no, que era la recepció però de la Capitania Marítima..." Aquesta nova moda preocupa la direcció del Port Olímpic i també les famílies que viuen durant tot l'any dins dels vaixells. No volen sortir a càmera però es queixen de la brutícia i dels problemes de seguretat que hi ha. Diuen que no para d'entrar i sortir gent a les zones restringides i en alguns casos, hi ha hagut qui ha intentat fer una barbacoa a la coberta del veler, amb el perill d'incendi que això suposa. La Capitania Marítima ja està treballant per posar fre a aquest fenomen. En els darrers mesos ha posat una dotzena de sancions. Ara bé, reconeixen que el procés és llarg i que sovint és difícil demostrar que el propietari del vaixell el lloga com a hotel. JOAN GUITARD, gerent del Port Olímpic "El primer que diuen els propietaris als turistes és que si ve la policia, s'han de fer passar per amics. Així mai no els descobreixen." Però el fenomen dels apartaments turístics flotants va més enllà. Hi ha empreses que s'han especialitzat a oferir aquest servei de forma legal, és a dir, amb els permisos en regla. OSCTAVI UYÀ, director de Nautal "Nosaltres oferim treure profit del vaixell mentre estigui a port. Ens és igual si l'utilizen per sortir a navegar o per donar una sorpresa a una parella." "Hem volgut canviar d'hàbits i fer una cosa diferent. El Port de Barcelona és a prop de Barcelona i és una experiència diferent..." Ara bé, una habitació doble en un veler com aquest pot costar uns 125 euros la nit, el doble que en un hotel de la zona.

El Port Olímpic ha detectat una quinzena de vaixells que funcionen com a apartaments turístics il·legals. La majoria s’anuncia a través de pàgines com Airbnb, una de les més populars del sector. Allà es poden trobar ofertes per passar la nit en un veler per 55 euros. El problema és que aquest tipus d’embarcacions tenen llicència d’ús particular i, per tant, no es poden llogar al públic. Sembla, però, que això no és cap inconvenient perquè els propietaris s’anunciïn per Internet.

Segons el gerent del Port Olímpic, aquesta nova moda suposa un problema de seguretat. “La majoria d’aquests vaixells no surten mai a navegar i, per tant, no passen les inspeccions corresponents. És a dir, que ningú no comprova si la instal·lació elèctrica està en bon estat o si la quilla està trencada”. El centenar de famílies que viuen habitualment al port també es queixen dels problemes de brutícia que suposen aquests apartaments il·legals. “Hi ha molta més brossa i les instal·lacions comunes com les dutxes estan plenes. I això cal sumar-hi que no para d’entrar i sortir gent desconeguda a les zones restringides”, protesta una de les veïnes.

La Capitania Marítima està al corrent d’aquest fenomen i en els últimes mesos ha posat una dotzena de sancions a propietaris de vaixells que els lloguen il·legalment. Tot i això, reconeixen que el procediment per posar les multes és lent i que, sovint, és molt difícil demostrar-ho. “El primer, que diuen als turistes és que si ve un policia i els pregunta  qui són, han de respondre que són amics del propietari”, denuncia el gerent del Port Olímpic, Joan Guitart. “Fa uns mesos ens van venir un parell de turistes a deixar les maletes a les nostres oficines, pensant-se que era la recepció de l’hotel. Ens vam quedar bocabadats”, assegura Guitart.

Pels turistes, dormir en un vaixell és una opció diferent per veure i per viure Barcelona. “Hem estat en hostals i hotels de Barcelona i vam decidir venir aquí per canviar. És cert que has de caminar per anar al bany però l’experiència val la pena perquè és molt relaxant”, explicava aquest matí una turista americana que acabava d’arribar en un d’aquests apartaments il·legals.

Però el fenomen dels hotels flotants va més enllà i ja hi ha empreses que ofereixen aquest servei de forma legal. És el cas de Nautal, una web que posa en contacte clients i propietaris que volen llogar el seu veler. “En tots els casos, les embarcacions tenen llicència per poder-lo llogar i que tenen l’assegurança corresponent”, explica el director de la companya, Octavi Ullà. Això sí, passar una nit en una d’aquestes embarcacions pot sortir pel doble que una nit en un hotel de la zona. Philip Magan, un turista francès que ha contractat un d’aquests velers, assegura que l’experiència val la pena perquè permet tenir al costat el mar i els principals monuments de Barcelona.