Uns 300 de ciutadans cubans, residents a Barcelona i poblacions veïnes, s’han manifestat aquest diumenge contra el govern de Miguel Díaz-Canel. La protesta ha començat a les 18 h a la plaça de Sant Jaume, en què els concentrats han demanat la “implicació” de la comunitat internacional per “aturar els crims que està cometent la dictadura cubana”.

A més a més, han reclamat suport exterior per “frenar la greu situació humanitària que es viu a l’illa”, evidenciada pel desabastiment de productes bàsics i per la crisi sanitària que, alhora, ha aturat en sec la indústria turística.

“Que acabi la dictadura!”

Emulant les protestes que aquests dies de juliol s’han dut a terme a diverses ciutats de l’illa ─la més multitudinària, diumenge passat a l’Havana─, els lemes més contundents han estat els que han anat en contra de la classe dirigent cubana. Així, s’han sentit crits com “llibertat” i “no tenim por“, en han exigit “que s’acabi la dictadura!“.

Idalmis Menéndez, portaveu de la Comunitat Cubana a Catalunya, ha assegurat a betevé que la majoria de la ciutadania cubana vol “la llibertat pels presos polítics” així com, ha dit, la del conjunt de la població del país.

Denúncies de repressió

Molts dels manifestants han denunciat la “repressió” amb què, diuen, el govern de Miguel Díaz-Canel ha respost a les mobilitzacions. De fet, no pot concretar-se quin és el nombre de persones detingudes a les mobilitzacions, ja que l’executiu del país no ha informat ni del nombre d’arrestats ni tampoc de les identitats. El tall en el servei d’internet a l’illa tampoc no ho facilita.

Una de les manifestants ha explicat que el seu germà viu a Cuba i que no sap on para. “Li van caure 12 policies a sobre durant una protesta”, assegura.