Nou Barris

La manera com viuen les persones, lligada a la seva realitat socioeconòmica i al territori on estan establertes, determina clarament l’impacte de la covid-19 en els diferents grups de població. En aquest sentit, el Departament de Salut ha advertit en una nota de premsa que els diferents centres de salut tenen realitats diametralment oposades que depenen del context socioeconòmic i polític, del gènere, l’edat, l’ètnia, el territori al qual pertanyen els pacients i els ingressos econòmics dels que disposen.

Tot plegat, afegeix Salut, fa que la manera en què viuen els pacients determina si emmalalteixen més o menys de la covid-19 i, en conseqüència, de la covid-19 persistent. Ho explica la infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària, Anna Navaro, que ha participat en la redacció de la Guia clínica per a l’atenció de les persones amb símptomes persistents de covid-19:  “Aquells centres que concentren la població més vulnerable són els que probablement rebran un impacte major de la covid-19 i, per tant, també de la covid persistent”.

Salut publica una guia clínica la covid persistent

De fet, un estudi publicat a la revista ‘Journal of Public Health’ i liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, ja va concloure a la primera onada de la pandèmia que els barris més pobres de la ciutat de Barcelona van ser els més afectats pel virus. Nou Barris va registrar una incidència de casos 2,5 cops més alta que Sarrià – Sant Gervasi.

Símptomes més enllà de les quatre setmanes

Segons Salut, diversos estudis assenyalen que entre el 10 i el 20 % dels pacients amb covid-19 presenten símptomes de la infecció més enllà de les quatre setmanes i una proporció menor durant mesos. Sovint aquests símptomes afecten més les dones i poden ser molt variats i fluctuants.

Els símptomes més freqüentment associats a la covid-19 persistent són dispnea, tos, fatiga, dolor toràcic, palpitacions, febre o febrícula, artràlgies i miàlgies, símptomes digestius, cefalea, símptomes cognitius, formigueig i adormiment, pèrdua total de l’olfacte o del gust, dermatitis i conjuntivitis.