El serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva de l’ICS vol fomentar entre les dones que tenen previst quedar-se embarassades visites prèvies a la concepció per reduir riscos durant la gestació. Una pràctica poc estesa, si es té en compte que només un 20 % de les dones visiten la llevadora abans de quedar-se en estat.

Per què és important?

La salut de la mare i del fetus durant l’embaràs depèn, entre altres factors, de la salut de la dona abans de la concepció. Des de l’Institut Català de la Salut ofereixen visites prèvies a la gestació per avaluar l’estat de salut de la dona i preveure hipotètics problemes  que se’n puguin desprendre. L’objectiu fonamental d’aquesta atenció és afavorir l’accés a l’embaràs en les millors condicions físiques, psicoemocionals i ambientals possibles per augmentar la possibilitat de bons resultats en la gestació.

Les visites, segons Cristina Martínez, responsable dels servei, ajuden a insistir a les futures mares en la importància de temes com ara la major vulnerabilitat embrionària en les primeres setmanes de gestació, quan sovint la dona desconeix encara que està embarassada.

La voluntat de promoció de les visites abans de l’embaràs segueix diversos estudis internacionals que demostren millors resultats perinatals, en l’estat de salut del fetus i l’infant des de tres mesos abans del naixement fins a un mes després, si les dones passen aquest control.

En què consisteixen les visites?

En una visita preconcepcional la llevadora avalua els antecedents familiars i personals, aspectes genètics i el risc d’anomalies. Pauta hàbits saludables, analitza l’estat de vacunació de la dona, l’activitat física que realitza, si té hàbits tòxics i pautes per al seu abandonament. La consulta també serveix per valorar la situació de l’entorn i la relació de parella, la situació laboral (si pateix estrès o sobrecàrregues de feina) i l’estat psicoemocional i mental. A més, la llevadora pot recomanar la complementació nutricional habitual necessària abans d’un embaràs, per exemple, prendre àcid fòlic.

Per demanar una visita preconcepcional es pot trucar directament a la llevadora de referència.