Els fets es remunten al 8 de gener, quan els Mossos van tenir coneixement del cas. La víctima va explicar a la policia que feia quatre anys que dos homes havien anat al seu taller de fusteria per oferir-li tasques de manteniment i reparació de les eines que utilitzava. Després d’haver acabat les feines, tot i estar fetes de forma deficient, els dos homes van reclamar al fuster una quantitat desorbitada de 3.600 €. Al principi, la víctima es va mostrar reticent d’abonar la factura, però els homes el van amenaçar i va acabar pagant aquesta quantitat. Per evitar problemes no va denunciar el cas.

Més endavant, a principis d’aquest 2018, els homes van tornar al taller per reclamar el pagament de l’IVA dels 3.600 euros perquè al·legaven tenir problemes amb una inspecció de treball. En aquest cas, l’empresari es va negar a fer el pagament. Llavors van arribar amenaces, coaccions i assetjament personal. Va ser quan la víctima va denunciar els fets. La Unitat d’Investigació d’Horta-Guinardó es va encarregar del cas i va localitzar els dos presumptes estafadors el 8 de gener quan es dirigien un altre cop a la fusteria per reclamar més diners.

Un dels arrestats tenia antecedents policials

Els agents van descobrir que un dels arrestats estava implicat en fets similars que van passar el 2012. Es tractava d’un clan familiar que extorquia les víctimes i que havia acumulat quinze denúncies. Els autors de l’estafa anaven a l’establiment i demanaven als amos del taller, o de la petita empresa, que els donessin les eines de treball perquè els les tornarien esmolades i de forma gratuïta. Un cop feta la feina, els autors tornaven a la botiga i exigien una quantitat desmesurada de diners per uns treballs que eren gratuïts. Quan les víctimes es negaven a pagar apareixien les amenaces contra el patrimoni de l’empresari i fins i tot contra la seva integritat física.