En un informe enviat a petició del jutge de Barcelona que investiga les càrregues policials de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, coordinador únic del dispositiu, assegura que els agents van fer servir la “mínima força imprescindible” per les agressions que afirma que van rebre. L’escrit, que ha avançat eldiario.es i Catalunya Ràdio, diu que “determinats individus van intentar impedir físicament” l’accés dels policies als punts de votació i que, en alguns casos, els van rebre amb “accions de violència directa”.

El coronel deixa clar que “en cap cas l’actuació policial no va tenir com a objectiu els votants”, sinó requisar el material electoral. Però afegeix que es van trobar “una resistència passiva organitzada, que va obligar a una intervenció laboriosa”. Assenyala els Comitès de Defensa de la República, els CDR, com a “elements de coordinació i execució” dels atacs que afirma que van rebre la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia.

Els Mossos d’Esquadra també són en el punt de mira de Pérez de los Cobos. En l’escrit subratlla que tot plegat s’hauria pogut evitar si la policia catalana hagués tancat els col·legis abans de l’1 d’octubre. Pel que fa a les càrregues, explica que es van acabar al migdia per poder protegir casernes i edificis de l’Estat on es preveien concentracions de protesta a la tarda.