Als centres d’atenció primària l’activitat mèdica per culpa de la grip s’ha incrementat sensiblement durant la primera setmana de l’any. S’han atès un total de 425.435 visites, un 20 % més que la setmana anterior. En canvi, les urgències hospitalàries han rebut menys pacients (-12 %) però més greus, el que ha fet incrementar un 7 % el nombre d’ingressos hospitalaris, amb 56 casos greus.

El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, ha dit que és conscient que l’epidèmia de la grip provoca tensions en els equips mèdics i que es pot produir la “sensació de saturació” del servei. Elvira, però, ha remarcat que s’han habilitat més recursos que l’any passat amb l’obertura, per exemple, de 80 llits a Barcelona i 100 més a tota l’àrea metropolitana, així com un reforç en l’atenció primària.

La denúncia del sindicat d’infermeria SATSE

El Sindicat d’Infermeria (SATSE) no comparteix la valoració del CatSalut. Asseguren que la situació de col·lapse era previsible, sobretot per la baixa eficàcia de la vacuna de la grip d’aquest any (de només el 20 %) i lamenten que no s’hagi pres cap mesura excepcional. Segons el sindicat, l’Hospital del Mar i el de  Vall d’Hebron són els que tenen les llistes d’espera d’urgències més llargues. Ahir, per exemple, a l’Hospital del Mar l’espera era de sis hores, mentre que a la Vall d’Hebron han detectat casos de persones que han esperat fins a cinc dies a urgències abans de poder tenir un llit a planta.

David Carbajales, secretari d’Acció Sindical de SATSE, ha demanat més “valentia política” a l’hora de prendre mesures, com ara reprogramar intervencions quirúrgiques no urgents per alliberar llits als hospitals. També ha apuntat la necessitat de reinvertir les retallades dels últims anys, incrementar el nombre dels CUAP (ambulatòries d’urgències), i potenciar l’atenció domiciliària perquè pugui fer funcions, fins i tot, d’hospitalització a domicili.