Coincidint amb les Festes de Maig, una desena de parades han repartit enquestes perquè els ciutadans hi diguin la seva. Tenen temps fins al 2 de juny. SALVADOR CLARÓS , president de l'AV Poblenou "El que hem decidit, amb l'Associació de Veïns al davant, però totes les entitats del Poblenou és fer una consulta popular. Que no es faci cap més intervenció al passeig fins que la gent no expressi que és el que vol que sigui el que és el principal eix cívic del barri." A finals de 2012 el consistori va asfaltar part del passeig i aquest mes d'abril es disposava a iniciar la reforma de les rotondes. Els veïns, però, s'hi van oposar i van aconseguir aturar les obres. Els treballs no han continuat. MONTSERRAT JOVÉ, veïna "Com a veïna del barri, ens agrada que aquesta Rambla la puguem disfrutar tots. I en aquests moments tenim una serie de problemàtiques de convivència entre tots els usuaris de la via. L'Ajuntament ens ha d'escoltar abans de fer unes reformes. Rambla compatible." FRANCISCO AROCA, veí "El que està fent és vendre's la Rambla a tot el que és negoci, bàsicament bars i restaurants. Perquè aquest districte s'ha fet un districte de turisme." CONCEPCIÓ VIDAL, veïna "Penso que aquesta consulta se'ns ha de fer a tots. Perquè l'Ajuntament arregla la Rambla de la manera que a ell li sembla i nosaltres també tenim la nostra opinió i també podem dir el què." De fet, una de les demandes prioritàries de l'Associació de Veïns és la reforma de la rambla des del carrer del Taulat fins al passeig de Calvell. La consulta de 'Fem Rambla' és el punt d'inici d'un procés participatiu que es tancarà cap al setembre: després de la recollida d'opinions està previst fer una jornada de diàleg i, a continuació, es farà difusió de les propostes.

Segons informa el districte, en la darrera comissió de seguiment de la Rambla es va acordar deixar la reforma per més endavant per tal d’iniciar un procés participatiu. Aquesta etapa, però, no es pot iniciar sense l’aprovació del nou reglament de participació del consistori. Per això, fonts del districte han explicat que “el reglament actual de participació estableix que consultes com la que s’han fet avui no són vinculants”.

La consulta sorgeix de l’oposició que van despertar les obres d’asfalt de les rotondes de la rambla del Poblenou que el districte volia iniciar aquest mes d’abril. Diverses entitats del barri van considerar que s’havien fet sense consultar al veïnat i, per això, han impulsat la consulta participativa.

La primera fase del procés engegat pel Grup de Treball del Poblenou durarà 15 dies. Fins al 2 de juny es recollirà l’opinió del veïnat sobre com ha de ser la rambla. Pere Nieto, del Grup de Treball, explica que després es tractarà aquesta informació i es començarà una segona fase amb tallers, en què es discutiran els temes principals. Tot i que es calcula que el procés participatiu acabarà al setembre, no hi ha una data de finalització marcada.

La prioritat de l’AV del Poblenou

Per a l’Associació de Veïns del Poblenou, la prioritat és la urbanització del tram entre el carrer del Taulat i el passeig de Calvell, l’últim tram de la rambla en direcció a la platja. Els veïns consideren que cal reformar aquesta part del carrer seguint l’estil de la resta del passeig: volen recuperar l’amplada original i evitar que se’n talli un dels carrils per ubicar-hi les terrasses dels bars. El president de l’AV del Poblenou, Salvador Clarós, ha explicat que “aquesta obra és la única que queda pendent, i fa anys que les entitats del barri demanen que es faci la reforma”.