L'autoestima és essencial quan s'arriba a la tercera edat, per això a la fira es fomenta en diferents tallers. MARIA VIDAL "Quan una és gran encara s'ha d'arreglar més i ha de presumir. Cada època té la seva cosa però una ha de cuidar-se..." La salut és però, per a la majoria, una prioritat i per això, cal controlar-la. CARME "Estic una miqueta alta però estic bé, normalment ja m'ho miren." Durant quatre dies les Drassanes Reials han acollit un centenar d'expositors i més 400 activitats dirigides a les persones de la tercera edat, un col·lectiu que, a mesura que creix l'esperança de vida, és més gran. JULI SIMÓN, director de Fira Gran "Ès un col·lectiu molt més conscient de les seves propies necessitats, dels seus drets i per tant, que exigeix més socialment cada vegada. El que demana es participació, protagonisme que se'ls escolti que les seves necessitats tinguin resposta." La FiraGran ha girat enguany al voltant del maltractament, com prevenir-lo i quines formes n'hi ha. JOSEP PARÍS, Grup Mémora "Tenim el maltractament físic, la desatenció, és a dir, gent gran que necessitarien atenció i no la reben. Després tenim també el maltractament financer i econòmic, quan a la persona gran li agafen el seus diners o els seus béns." L'oci també ha està present a les Drassanes, amb música i ball.

A Barcelona, el 20% de la població té 65 anys o més. D’aquí ve la importància de FiraGran. El saló celebra els seus 15 anys d’existència com a referent i un dels grans motors de participació de la gent gran de Catalunya. És el punt de trobada més important entre la gent gran i les institucions, entitats i empreses que en volen millorar la qualitat de vida. 100 expositors, 400 activitats gratuïtes i més de 80.000 visitants han convertit FiraGran en l’esdeveniment més important d’Europa dirigit a la gent gran. Les Drassanes Reials i la Casa del Mar han acollit les diferents activitats, però la fira ha volgut aprofitar també els espais de Ciutat Vella per sortir al carrer.

Amb l’eslògan “Compromesos amb la salut de la gent gran”, una de les activitats que més s’ha promocionat són les xerrades i jornades per prevenir i actuar contra el maltractament a la gent gran. Fins fa poc es tractava d’un problema quasi desconegut i sobre el qual no hi havia consciència. A part de la manca de recursos per abordar aquest problema, el principal repte continua sent que les víctimes ho denunciïn. Aquest tema ha estat present, primer, en una jornada per a professionals i, posteriorment, en una taula rodona per al públic en general.

Les activitats obertes a la participació de tots els assistents estaven dividides en diversos espais temàtics, com la nutrició, les noves tecnologies, la salut, la cultura o l’esport. Han estat els propis casals de gent gran els que també han ofert propostes musicals, esportives i culturals a la fira.

També hi han estat presents altres entitats i institucions, com la Universitat de Barcelona que, amb la Universitat de l’Experiència, oferia programes universitaris per a majors de 54 anys.