Per recuperar la Torre del Baró s’ha començat per restaurar els merlets de 30 centímetres d’amplada que coronen l’edifici, i que actualment presentaven una certa inestabilitat estructural. Per reforçar-los i reconstruir, s’ha utilitzat la mateixa pedra del castell, que s’ha netejat i s’hi ha recol·locat. També s’han fet intervencions amb totxo manual, el mateix que es va utilitzar  inicialment, i morter de calç. A més a més, s’hi han col·locat baranes i proteccions suplementàries al voltant del terrat, entre els merlets. Els treballs d’arranjament dels merlets van començar fa un parell de setmanes i està previst que finalitzin la setmana vinent.

L’Ajuntament de Barcelona vol que la Torre del Baró, situada a la carretera alta de Roquetes, es converteixi en un mirador. També hi vol incorporar un punt d’informació del Parc de Collserola juntament amb un petit bar cafeteria.

Aquesta recuperació permetria al Parc de Collserola disposar d’un espai de serveis per als usuaris just a l’inici del passeig del Mirador de les Aigües, en el vessant barceloní de la serra de Collserola. Un cop es completi l’obertura de tot el passeig que connecta l’extrem oriental, a Torre Baró, amb l’extrem de ponent de la serra a Sant Pere Màrtir, el recorregut total serà de 21 quilòmetres. El seu ús està pensat per a vianants i bicicletes i en un futur formarà part de la Ronda Verda de Barcelona, un recorregut d’uns 60 quilòmetres que voreja la ciutat de Barcelona.

El projecte de la Torre del Baró

El Departament de Projectes Urbans d’Hàbitat Urbà ha elaborat un avantprojecte de restauració de l’edifici. En els propers mesos es farà el projecte executiu per concretar les intervencions. Està previst que les obres comencin durant la tardor, amb un pressupost estimat de 235.000 euros.

Segons l’avantprojecte, l’edifici, que té cinc nivells, acollirà un petit espai d’explicació històrica de la finca, un punt d’informació sobre el Parc i un bar. A dalt de tot de la torre hi hauria el mirador, on es podrien situar els mapes d’orientació geogràfica i urbana. A grans trets, les actuacions que es proposen inclouen adequar l’estructura actual, posar paviment ceràmic a la planta baixa, col·locar les proteccions i baranes necessàries a l’interior del edifici i adequar els serveis.

Un edifici catalogat de principis del segle XX

La Torre del Baró és un edifici catalogat, amb un nivell de protecció B. Es tracta d’un edifici aïllat de construcció inacabada, que té els seus orígens al voltant de 1904, quan el baró de Sibatte, propietari dels terrenys, hi va fer construir una casa per a una filla seva. Ni aquest baró ni la torre són els que donen nom al barri, anomenat de Torre del Baró per una altra torre avui desapareguda, a la zona de la Meridiana, que pertanyia a la família Pinós.

El 1987, es va habilitar l’edifici, símbol del barri, i l’espai que l’envoltava com a mirador, segons un projecte redactat pels arquitectes Jordi Bosch, Joan Tarrús i Santiago Vives. Després, el districte de Nou Barris va tancar l’edifici amb una reixa. Des d’aleshores, l’edifici mirador ha restat tancat al públic, tot i que l’han ocupat i destrossat per dins en diverses ocasions.