La inflació ha afectat de ple la construcció de la Sagrada Família. Els costos del material i del transport s’han encarit entre un 20 i un 30 % respecte de fa un any i això fa encara més difícil poder aventurar-se a fixar un calendari per acabar les obres. Sembla, per tant, que l‘objectiu del 2026 és cada vegada menys probable.

VÍDEO | La Sagrada Família il·lumina per primera vegada les torres dels evangelistes Lluc i Marc
S’il·luminaran cada vespre des del 17 de desembre fins al 8 de gener de 18 a 22 h

El president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha assegurat que de moment “no estan en condicions” de fixar una data d’acabament. Ara bé, afirma que el ritme de la construcció —que es va aturar durant la pandèmia—, s’ha recuperat, i diu que “si les coses segueixen el ritme actual preveiem que es podran acabar les obres aviat”. Camps manté la “il·lusió” d’acabar la Torre de Jesucrist aquell mateix any —2026—, coincidint amb el centenari de la mort de Gaudí.

Aquest 2023, es continuarà amb el projecte de restauració de la façana del Naixement i la previsió és que a finals d’any s’inaugurin les dues torres dels evangelistes que encara queden pendents. Pel que fa a la de Jesús, aquest any, pujarà dos pisos més.

Més de 100 milions d’euros d’ingressos

Malgrat l’encariment dels costos, les obres s’han pogut assumir, en part, perquè a poc a poc s’està recuperant el ritme de visitants d’abans de la pandèmia. Els responsables del temple recorden que pràcticament el 100 % dels ingressos per costejar les obres són d’origen privat. Dels 100,7 milions d’euros que es van ingressar el 2022, 53,9 milions s’han destinat a la construcció i a la gestió de la basílica.

Les negociacions per l’escalinata del carrer de Mallorca, aturades

Una de les qüestions que continuen encallades, però, són les negociacions per la construcció de l’escalinata del carrer de Mallorca. Els responsables del temple han explicat que l’Ajuntament de Barcelona va convocar a una primera reunió amb totes les parts implicades, però que des d’aleshores, no s’han tornat a reunir. Defensen que Gaudí preveia aquesta escalinata. Els veïns, en canvi, rebutgen el projecte, perquè diuen que obligaria a enderrocar uns 1.000 pisos.


Prop de 3,7 M de visitants el 2022

Aquest 2022, la Sagrada Família ha rebut 3.781.845 de visitants d’arreu del món. “Estem satisfets” ha assegurat Xavier Martínez, director general, malgrat que això encara “representa un 80 % de les visites dels períodes prepandèmia, però està per sobre de les nostres previsions”, ha apuntat. De moment, però, no s’han recuperat els turistes asiàtics ni tampoc, els provinents de Rússia.

Per nacionalitats d’arreu del món, els nord-americans són els turistes més habituals (13,8 %), seguits dels francesos (11,2 %) i els italians (9,4 %). La llista l’encapçalen els espanyols, que representen el 17,5 % del total.

Dos dels actes destacats de cara al 2023 seran un concert que oferirà l‘Orquestra Filharmònica de Berlín l’1 de maig i un altre de l’Orfeón Donostiarra, el 26 de març. A més, el juny s’inaugurarà a Tòquio una exposició sobre Gaudí i la Sagrada Família, que recorrerà diverses ciutats del Japó.