La Federació d’Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) ha denunciat aquest dimarts dues obres a la Verneda i la Pau on assegura que s’està manipulant amiant sense les mínimes condicions de seguretat ni per als treballadors ni per al veïnat. Es tracta de la retirada de la teulada d’amiant d’un garatge en una nau de grans dimensions i de la mitgera d’un bloc de pisos. L’entitat va alertar a la Guàrdia Urbana que, segons expliquen, ha obert diligències. També ho ha denunciat a la inspecció de treball.

Les dues obres en qüestió es troben a la mateixa zona del barri i a tocar d’habitatges veïnals. En concret, el garatge està en un edifici comprès entre els carrers de ca n’Oliva i del Camp Arriassa, i el bloc d’habitatges al carrer de ca n’Oliva, a tocar de l’estació de metro la Pau.

Ni EPI ni mascaretes

La comissió contra l’amiant de la FAVB ho ha denunciat a la Guàrdia Urbana i també han difós els fets a través de les xarxes socials. Joan Maria Soler, membre d’aquesta comissió assegura que els treballadors de totes dues obres incompleixen la normativa que estableix el protocol de retirada d’amiant.

De fet, en una piulada exhibeixen una fotografia en la qual es pot veure com els treballadors no duen els equips de protecció individual (EPI) ni tampoc mascaretes. A la mateixa imatge també es pot observar com la teulada del garatge no s’ha aïllat ni encapsulat per evitar el despreniment de les plaques de fibrociment.

Soler també detalla que quan la Guàrdia Urbana va arribar al garatge —que s’ha mantingut operatiu durant els treballs—, els operaris es van col·locar els equips de protecció individuals (EPI) abans d’atendre els agents.

La policia acordona la zona i atura els treballs

La Guàrdia Urbana va inspeccionar els treballs al bloc de pisos en què també s’estava retirant amiant d’una paret de l’edifici. En aquest cas els agents van aturar l’obra, van acordonar la zona i van avisar també els Bombers de Barcelona.

Segons explica Soler, en aquesta finca els treballadors van protegir la bastida amb uns plàstics, però també s’ha incomplert la normativa de seguretat. Els operaris sí que duien els equips de protecció, però els veïns asseguren que el material no s’estava manipulant de forma correcta. Per exemple, denuncien que s’han utilitzat radials que fan que es desprenguin les fibres.

Alerten de la retirada d’una teulada d’amiant al Poblenou

Fa pocs dies, l’Associació de Veïns del Poblenou va denunciar una situació similar. En aquest cas, es tractava de la retirada d’una teulada d’amiant d’una nau en desús entre els carrers de Llatzeret i de Pujades. Els veïns desconfiaven dels treballs perquè la coberta s’havia tapat amb plàstics plens de forats.