Quan falten cinc dies per començar el curs escolar 2020-21, dilluns, 14 de setembre, el president del Consorci d’Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que els cribratges massius als centres educatius començaran el 20 de setembre. Inicialment, es faran 500.000 proves al llarg de dos mesos, però, segons Cambray, se’n faran més al llarg de l’any.
En un curs escolar marcat per la pandèmia del coronavirus i les mesures de seguretat sanitària, Cambray ha advertit que “haurem de conviure amb el virus” i que “l’escola serà diferent perquè hi aplicarem moltes mesures sanitàries”. Tot i això, igual que va fer el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha reivindicat els centres com “el lloc més segur” per als infants “un cop surtin de casa”.
Mascareta a partir dels sis anys, almenys 15 dies
Per evitar la transmissió de la covid-19, Cambray ha remarcat que les principals mesures són el “mantra” mascareta-distància-mans i els grups estables de convivència. Pel que fa a l’ús de la mascareta, el Procicat ha actualitzat els protocols i fa obligatori l’ús de mascareta als infants de primària (a partir de sis anys), durant almenys dues setmanes. La raó és que la canalla, després de vacances, no prové d’un grup de convivència estable.
A partir dels primers 15 dies, cada centre revisarà setmanalment si cal seguir usant la mascareta, en funció del territori i de l’evolució de la pandèmia. En canvi, a secundària la situació es manté igual i la mascareta serà obligatòria sí o sí.
Entre les mesures per evitar casos, Cambray també ha destacat que no es podran fer reunions presencials amb les famílies, excepte les imprescindibles, com tampoc claustres de mestres i professors. Excepcionalment, es podran fer sempre que no hi hagi més de 10 persones i es compleixin les mesures de seguretat. De moment, quan encara no ha començat el curs, els responsables del Consorci han explicat que s’han detectat positius en set escoles, però han assegurat que no fan perillar l’inici de curs en cap centre.
Ràtios de 20 o menys en set de cada 10 centres
Al conjunt de la ciutat, començaran el curs 179.574 alumnes, una xifra més alta que el curs anterior. En concret, amb 1.087 estudiants més. Com ja passava en anys anteriors, l’augment d’alumnes a la ciutat contrasta amb la baixada al conjunt de Catalunya. Per nivells, a P3 hi ha menys alumnes matriculats que el curs passat, mentre que, en canvi, a l’ESO hi augmenta el nombre d’estudiants.
Pel que fa a les ràtios, Cambray ha assegurat que “en un 70 % dels centres hi haurà grups covid amb una ràtio inferior a 20”. Pel que fa als instituts, ha afirmat que també “seran segurs” encara que tinguin una ràtio de 30. En aquest sentit, ha explicat que només formaran part del grup estable els mestres o professors que passin la major part del temps amb un grup d’alumnes. Els especialistes no es consideraran part del grup i, per tant, hauran de dur mascareta i mantenir la distància de seguretat, a més del rentat de mans.
160 centres demanen poder fer ús d’espais exteriors
Una altra de les propostes per minimitzar els riscos, prioritzar les activitats a l’aire lliure buscant espais alternatius, ha tingut una bona acceptació per part de les escoles i instituts de la ciutat. Segons ha explicat el vicepresident del Consorci, Joan Subirats, un 40 % dels centres educatius ha demanat poder fer ús d’espais exteriors fora de les seves instal·lacions.
Això suposa un total de 160 escoles i instituts i, de moment, segons el Consorci, ja s’ha donat confirmació a un de cada tres centres. En la majoria de casos, expliquen, la intenció no és fer-hi activitats lectives, sinó d’altres que siguin complementàries o de lleure.