Operació policial dels Mossos d’Esquadra aquest dimecres al matí en un bloc d’apartaments turístics del carrer de les Hortes, al Poble-sec, ocupat presumptament durant el confinament per un grup de lladres multireincidents violents.

Es tracta de set pisos que havien estat ocupats aprofitant que havien quedat buits durant la pandèmia del coronavirus. Els agents han entrat als immobles per ordre judicial i han identificat 22 ocupants, tres dels quals són menors d’edat. Segons la policia, nou dels identificats són delinqüents que acumulen 37 antecedents, tot i que no n’han detingut cap perquè no tenen res pendent. La resta de persones han estat suposadament víctimes d’una estafa.

Apartaments turístics rellogats fraudulentament

Els Mossos d’Esquadra han desallotjat una vintena de persones de la finca. Nou d’elles són veïns, a qui els primers ocupants suposadament van rellogar els pisos amb contractes fraudulents. Alguns han explicat que havien pagat per entrar a viure a l’habitatge uns 1.500 euros. La policia ha obert una investigació per identificar les persones que podrien estar al darrere d’aquesta estafa.

Els serveis socials municipals han ofert una solució als afectats, però finalment només ha calgut acompanyar un adult amb un menor a càrrec al SAIER perquè la resta tenia alternatives pròpies.

Segons la policia, bona part dels primers ocupants de l’edifici que assenyalen com a lladres multireincidents i que es dedicaven als robatoris ja no eren a l’immoble quan s’ha posat en marxa aquest dispositiu policial perquè van fugir fa dies. Segons Jordi Fàbregas, cap de la comissaria de Sants – Montjuïc, algunes d’aquestes persones han marxat a França i a Suïssa. No obstant això, els agents han fet diverses identificacions.

Els ocupants han deixat un rastre evident de l’estada amb destrosses notables: han malmès les portes -que funcionaven amb l’habitual sistema de targetes dels hotels i no amb panys-, i també n’han robat electrodomèstics com les televisions i alguns mobles.

Extorsió i amenaces a la propietat

El bloc de pisos consta d’apartaments turístics d’alt nivell que estaven totalment equipats, i que fins a finals de març, estaven llogats a turistes. Ara bé, van quedar buits amb el decret d’estat alarma i el confinament i a principis d’abril els van ocupar.

Segons han explicat fonts de la propietat, en un principi van intentar dialogar amb els ocupants per trobar una solució negociada al conflicte. De fet van arribar a acceptar pagar fins a 10.000 euros per pis si abandonaven l’immoble, però el dia en què havien de pagar els diners els ocupants els van intentar agredir. Després van posar la denúncia i el cas va arribar als jutjats.

Cinc mesos de malson per als veïns

L’ocupació d’aquests pisos també ha suposat un veritable malson per als veïns del barri, que aquest dimecres “respiren tranquils”, segons ha explicat a betevé el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra. Segons Serra, els ocupants dels pisos cometien delictes al barri i havien generat molts problemes de convivència. El regidor també ha denunciat el retard en el desallotjament de l’edifici després de cinc mesos ocupat i n’ha responsabilitzat a la “inoperància del sistema judicial”.

El districte ha ofert a la propietat de la finca el poder llogar els pisos a través de l’Ajuntament a “preus competitius” per evitar més ocupacions. El procés judicial ha estat llarg perquè es va obrir una causa per cada pis en diferents jutjats. Finalment, però, l’ordre judicial n’ha permès el desallotjament. La finca ha estat retornada a la propietat, que està estudiant la proposta de lloguer social. La intenció que tenen és tornar a llogar els apartaments amb contractes de llarga durada com a alternativa a la manca de turistes.

Pla d’acció Tremall contra els lladres multireincidents

L’operació dels Mossos s’enmarca dins del pla d’acció Tremall, que actua contra els lladres multireincidents a la ciutat. Segons el darrer balanç del Departament d’Interior, els Mossos han identificat 159 lladres multireincidents i han localitzat 48 edificis o solars ocupats on resideixen. Es tracta de persones amb antecedents per robatoris amb violència en els últims sis mesos. De fet, segons Interior, se’ls atribueixen l’11 % de robatoris violents que s’han comès a la ciutat.

L’última detenció del pla Tremall va ser diumenge. Els Mossos van detenir un home de 27 anys com a presumpte autor de quatre robatoris violents al barri de la Marina, al districte de Sants-Montjuïc.