A partir d’aquest dijous ja no es vacuna amb AstraZeneca als menors de 60 anys. Aquesta decisió sobtada, pels casos de trombosi detectats i que es va prendre a la reunió del consell Interterritorial d’aquest dimecres, ha agafat d’improvís a molts dels que tenien cita programada. La Salomé Martínez, professora de 57 anys, tenia cita a la facultat d’Història i Filosofia del Raval, però quan ha arribat al punt de vacunació li han dit que no li posaran la dosi d’AstraZeneca: “Vinc amb la incertesa si em punxaran o no”, ha explicat a betevé.

La majoria de persones a la cua, però, complien amb els nous requisits pactats entre Sanitat i les comunitats autònomes per als casos rars de trombosi: tenir entre 60 i 65 anys. Aquest dijous eren moltes les persones a qui els tocava vacunar-se però el ritme és molt ràpid. Tot l’enrenou amb AstraZeneca ha fet créixer el neguit sobre la seguretat del vaccí però, la majoria dels que avui s’han immunitzat tenien clar que és un pas necessari.

“A la cua només se sent una paraula: AstraZeneca”

“A la cua només se sent una paraula: AstraZeneca. Jo crec que la gent molt tranquil·la no està”, ha comentat en Francesc, una de les persones que s’ha anat a vacunar que, això sí, ha dit que ell no n’estava gens de preocupat. El mateix que la Isabel, que tot i que ha reconegut que li feia “cosa” posar-se-la, ha afegit que “és un mal menor”.

Una de les principals incògnites ara mateix és què passarà amb les persones de menys de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d’AstraZeneca. Sanitat planteja dos escenaris: o deixar-los amb una sola dosi o posar-los una segona dosi d’una altra vacuna. Una altra possibilitat que es debatrà avui és ampliar el límit d’edat d’aquest vaccí més enllà dels 65. Se’n parlarà a la comissió de Salut Pública.

200.000 menors de 60 anys, amb la primera dosi

Salut ha xifrat en 200.000 les persones de menys de 60 anys, tots professionals essencials, que ja van rebre una dosi d’AstraZeneca. La consellera de Salut, Alba Vergés, confia que la reunió del consell Interterritorial de la setmana vinent es decideixi com procedir per finalitzar la seva immunització. Els primers que es van vacunar a Catalunya amb AstraZeneca haurien d’haver rebut la segona dosi entre finals d’abril i principis de maig.