La secretària judicial del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona, que va ser present durant els escorcolls al Departament d’Economia del 20 de setembre del 2017, Montserrat del Toro, ha descrit en el judici del procés un ambient molt hostil davant la seu del Govern mentre feien l’entrada judicial. Del Toro ho ha definit diverses vegades com a “tumult” i ha dit que era “impossible” sortir per la porta principal.

Primer, segons ella, va tenir “preocupació” i després “por” quan va veure “el que hi havia a fora”. Fins i tot,ha explicat que va demanar un helicòpter per sortir, però li van denegar.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”]

Del Toro ha explicat que des de dalt l’edifici va veure un “mar de gent” que es concentrava davant i que en tot moment va sentir un “soroll continu” i crits de “Votarem, No saldrán o No passaran”. Entre les veus, a la tarda, ha afirmat que va identificar Carme Forcadell, tot i que no la va veure perquè, ha dit, no es va acostar a les finestres ni va sortir als balcons per “recomanació policial”. L’advocada de Forcadell, Olga Arderiu, li ha qüestionat que la sentís perquè l’aleshores presidenta del Parlament no hi va ser durant el matí i no va parlar per megafonia.

Al principi de la declaració, ha carregat contra la intendent dels Mossos d’Esquadra, Teresa Laplana, qui, ha dit, es va negar a reforçar els efectius en veure que començaven a concentrar-se persones. Laplana està processada a l’Audiència Nacional per sedició pels fets del 20-S.

Sànchez i Cuixart

Segons la secretària judicial, al vespre, quan ja havia acabat l’escorcoll, va veure com la gent quedava aixafada contra el vidre a les portes de la conselleria i que només es deixava entrar i sortir a qui portava un carnet blau, a qui ha identificat com a funcionaris de la Generalitat. Ha explicat que l’intendent de la Guàrdia Civil es va reunir amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, de les entitats sobiranistes, per parlar-ne i ha remarcat que aquella era la primera vegada del dia que els veia.

La lletrada ha explicat que Sànchez va dir que “no podia fer res per retirar el contingent de gent que s’havia aglomerat”. L’advocada de Cuixart ha insistit en qui li havia traslladat això a la lletrada i ella ha explicat que havia estat l’intendent de la Guàrdia Civil. Ella no va sentir la conversa i ha afirmat que l’intendent sempre deia la frase “El senyor Sànchez m’ha dit…”.

Tres opcions per sortir

Segons ha explicat Del Toro, li van donar tres opcions per sortir: la primera, acompanyada dels mossos fins al metro; la segona, fer un passadís de civils i ella al mig i l’última, que passés per un passadís fet per Brigada Mòbil. Ha explicat que totes les va rebutjar perquè no les considerava segures i que, en aquell moment, va decidir trucar al magistrat instructor i li va dir: “M’has de treure d’aquí”.

L’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, li ha preguntat si sabia que hi havia un passadís de voluntaris i ha respost que “només era per ella” i que no hi havia seguretat per traslladar el material intervingut. En aquesta línia, l’advocat de Junqueras li ha preguntat si algú la coneixia públicament i ha dit que “fora dels agents, porto la meva vida en discreció”.

“El muret” d’Economia

Després de trucar el jutge que havia ordenat l’escorcoll, la secretària ha explicat que el magistrat va trucar al major Trapero i posteriorment dos agents de paisà dels Mossos d’Esquadra li van oferir la possibilitat de sortir per un “muret” d’un metre -tal com l’ha qualificat- que donava accés al Teatre Coliseum. Ha afegit que van haver d’ajudar-la a “despenjar-se” per la diferència dels nivells dels terres.

Des d’allà, ha dit, va sortir i va haver de córrer fins a un cotxe sense logotip perquè la concentració era molt a prop.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

Només la veu

La secretària va demanar al tribunal que no es mostrés la seva imatge per preservar la identitat i el Suprem hi ha accedit. Així, només s’ha sentit la veu, ja que s’ha modificat el senyal institucional i no s’ha vist el seu rostre.

Els únics que l’han vist són el tribunal i les parts. La defensa de Junqueras s’hi ha oposat, mentre que les defenses de Turull, Rull, Sànchez i també de Cuixart no ho ha fet, però ha retret que la fiscalia argumenti la mesura perquè la secretària viu a Catalunya i concretament a Barcelona. Segons el lletrat Jordi Pina, és “criminalitzar la ciutadania de Catalunya”.