L’Ajuntament de Barcelona s’ha reunit d’urgència aquest divendres amb Parcs i Jardins, policia i serveis d’emergències per determinar les causes de la caiguda d’una palmera a la plaça d’Emili Vendrell, al barri del Raval, que va provocar la mort d’una noia de 20 anys. En la trobada s’ha analitzat l’informe preliminar d’urgència elaborat per Parcs i Jardins i s’ha acordat demanar una investigació externa per determinar els motius del succés. També s’ha decidit fer una revisió totes les palmeres de la ciutat.

“No hi ha un factor determinant claríssim”

L’informe preliminar d’urgència elaborat pels experts de Parcs i Jardins determina que “no hi ha un factor determinant claríssim” que justifiqui la caiguda de la palmera. Així ho ha assegurat el director de l’organisme, Francesc Jiménez, que també ha afegit que hi ha tres hipòtesis que podrien explicar l’incident: l’estrès hídric per la manca de pluges, un lleuger estretament de la part alta de la palmera o la presència de nius de cotorra, que no era especialment gran.

Revisió de totes les palmeres de la ciutat

La segona tinenta d’alcalde, Maria Eugènia Gay, ha remarcat el compromís municipal per esclarir les causes de l’accident. En aquest sentit, Gay ha assegurat que l’Ajuntament de Barcelona ja ha elaborat un informe preliminar d’urgència i no descarta canvis en els protocols de manteniment de les palmeres de la ciutat. Des de Parcs i Jardins també s’ha anunciat una revisió preventiva de les 800 palmeres datileres de Barcelona, l’espècie de la palmera trencada.

Oberta una investigació policial

En paral·lel a la investigació interna que ha obert el consistori per esclarir les causes de la caiguda de l’arbre, els Mossos d’Esquadra també investiguen els motius de l’accident mortal. Segons va explicar el cap dels Bombers de Barcelona, Joan Carles Cejalvo, els equips d’emergència no van poder fer res per la víctima, que ja era morta quan van arribar.

A banda, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha obert una actuació d’ofici per aquest cas. Ja el mes de febrer, aquest òrgan va mostrar la seva preocupació per la gestió de l’arbrat de la ciutat.