palmera raval

L’Ajuntament de Barcelona va rebre el 14 de març la queixa d’un ciutadà pel mal estat de la palmera de la plaça d’Emili Vendrell, gairebé cinc mesos abans que la copa de la planta acabés caient i provoqués la mort d’una noia de 20 anys. El dia 22, una brigada de manteniment va fer una primera inspecció ocular i el dia 24 es va fer una revisió més acurada i, segons Parcs i Jardins, en cap de les dues actuacions “no s’hi van veure anomalies” i, per tant, es va donar per tancada la incidència.

Tal com ha explicat el gerent de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez Gusi, el consistori encarregarà un estudi a una empresa externa especialitzada en arbrat per analitzar les causes de la caiguda de l’arbre. Segons Jiménez Gusi, hi ha tres possibles factors que podrien explicar-ne el despreniment: l’estrès hídric a causa de la sequera, l’estretament de la part alta de la palmera i la presència d’un niu de cotorres. Mentrestant, els Mossos d’Esquadra mantenen oberta la investigació.

L’última actuació que es va fer a la palmera va ser el 2021, amb un test d’oscil·lació per avaluar el seu estat. Abans, el 2020, se li va fer una poda.

Revisió preventiva de 800 palmeres a partir de dilluns

Segons ha explicat Parcs i Jardins, hi ha 58 palmeres a Barcelona a les quals se’ls fa una revisió anual per risc que presenten. La palmera trencada aquest dijous al Raval no era dins el radar i, per això, a partir de dilluns s’engegarà una revisió preventiva de 800 palmeres datileres de la ciutat que poden tenir factors de risc.

En total, a Barcelona hi ha 2.500 palmeres datileres, que formen part dels 250.000 arbres i palmeres que té la ciutat (excloent la zona de Collserola).

Petit altar en record de la víctima

Aquest divendres al matí, al punt on la noia de 20 anys va perdre la vida, s’ha aixecat un petit altar en el seu record. Han deixat fotografies seves, flors espelmes per homenatjar-la.

altar noia palmera raval