L’Associació de Veïns de la Guineueta fa una crida al veïnat per superar una crisi greu. En set anys, han passat de liderar grans manifestacions a favor del CAP del barri i tenir 700 socis, a veure com el nombre de membres s’ha reduït a una seixantena i el futur de l’entitat està en perill. Els cal també relleu generacional: el soci més jove té 78 anys.

“Sense un equipament, és la mort de l’associació”

“Hem estat una associació de veïns amb molta força, un exemple de lluita des dels temps de la dictadura fins avui. Sempre ens hem esforçat per defensar els drets i la qualitat de vida dels veïns”, explica Agustín García, vicepresident de l’Associació de Veïns de la Guineueta. Ara mateix ell és el membre més jove de la junta, amb 78 anys. I ho té clar: la clau de la crisi actual de l’entitat ha estat la manca d’un equipament  que serveixi per impulsar el teixit social del barri. “Fa molts anys que demanem un casal de barri o un centre cívic. Si tens un equipament, la gent hi va, hi ha sinergies, hi ha més comunicació, i seria més fàcil que hi hagués relleu a l’associació”, afirma García, “la llàstima és que no va tirar endavant el projecte a la masia de Can Carreras, que finalment serà escola bressol, i encara no hi ha data per al casal previst a la rambla del Caçador. I sense equipament, és la mort de l’associació de veïns”.

Una entitat lluitadora

L’Associació de Veïns de la Guineueta té una llarga trajectòria de lluites. La darrera va ser l’any 2012, quan es van traslladar les urgències nocturnes i de cap de setmana del CAP Guineueta al CUAP d’Horta. “Hem estat tres anys i set mesos manifestant-nos al carrer i reclamant que ens tornessin les urgències al CAP Guineueta. No ho vam aconseguir tot, no ens van tornar les urgències, però sí que hi hagi dues ambulàncies a la porta del CAP per si hi ha una emergència”, recorda García.

I afegeix que “també tenim l’orgull de ser la primera associació del país que vam aconseguir un conveni amb Generalitat i Ajuntament per instal·lar ascensors als habitatges”. A més, recorda totes les urbanitzacions que van fer en el seu moment per posar fi al consum de droga al carrer, i les darreres, la reforma del parc de la Guineueta. “Ara només ens falta la darrera part del barri per reurbanitzar i sobretot, tenim pendents equipaments”.

Al gener, l’associació ha convocat una assemblea per renovar la junta. De moment, després d’una primera d’extraordinària volen ser optimistes, tot i que  caldrà veure com es materialitzen les candidatures a la propera convocatòria, el 16 de gener.