La farmacèutica catalana Grífols ha presentat els últims resultats d’AMBAR, un estudi clínic que treballa en la lluita contra l’Alzheimer. La companyia assegura que ha aconseguit reduir la progressió de la malaltia en aquells pacients que tenen Alzheimer en un estat lleu i moderat.

La teràpia consisteix a tractar els pacients afectats d’Alzheimer amb albúmina —la proteïna més abundant del plasma sanguini—, i immunoglobulina —anticossos. Els resultats de les neuroimatges després de 14 mesos d’assaig, mostren com les persones tractades pateixen una menor afectació neuronal i per tant, redueixen també l’afectació en el seu metabolisme de la glucosa cerebral.

Aquests últims resultats han estat presentats als Estats Units durant la conferència Clinical Trials on Alzheimer’s Disease celebrada a San Diego, California. La companyia catalana, però, ja va avançar els primers resultats a Barcelona fa un any, a l’octubre del 2018 i es va disparar a la borsa. Aleshores ja van anunciar la reducció en un 60 % de la progressió de la malaltia. A més, s’anunciava que el deteriorament clínic es reduïa en un 70 % en la variable que estudia la memòria, l’orientació o el raonament del pacient, entre d’altres.

La companyia treballa des de fa 15 anys en aquest estudi, en el qual enguany han participat 496 persones amb Alzheimer d’entre 55 i 85 anys. El següent pas de la farmacèutica és reunir-se amb l’agència de medicament nord-americana FDA (Food and Drug Administration) per discutir el programa d’AMBAR i dissenyar el pròxim estudi que complementarà l’assaig que s’ha acabat ara.