Els quatre comandaments de la Policia Nacional que van dirigir l’operació de l’1 d’octubre a Barcelona i que han declarat aquest dilluns han explicat que se’ls va donar uns criteris concrets de com actuar dies abans del referèndum. Segons fonts jurídiques presents a les compareixences, es va acordar que es comunicarien a través dels seus telèfons mòbils, a més de les ràdios convencionals, i també se’ls va ordenar no fer detencions.

Segons les mateixes fonts, aquestes instruccions les van rebre en dues reunions prèvies que es van celebrar divendres 29 i dissabte 30 de setembre. Divendres se’ls va lliurar una llista amb les escoles on intervindrien i dissabte es va acordar la comunicació telefònica i van anar fins als centres que els havien encomanat per estudiar la orografia i veure quins eren més factibles i s’hi podia accedir ràpid per requisar les urnes i el material electoral.

En les compareixences d’aquest dilluns, també han ratificat el que van dir la resta d’inspectors en cap dijous: que van rebre ordres d’intervenir abans que obrissin les escoles i que el superior jeràrquic del dispositiu – a qui anomenen ‘superioritat’- duia l’indicatiu de ‘Mart’ i era, segons han relat els agents durant les compareixences, el cap de les Unitats d’Intervenció Policial, José Miguel Ruiz Iguzquiza. Per això, ara les acusacions pensen en demanar la seva declaració, tot i que estudien si sol·licitaran la compareixença com a investigat o com a testimoni.

L’Ajuntament, fora de la causa

La jornada de declaracions d’aquest dilluns ha estat la primera en què els advocats de l’Ajuntament de Barcelona no hi han estat presents, ja que l’Audiència de Barcelona va expulsar el consistori de la causa dijous passat. La resta d’acusacions han lamentat la notícia i ho han qualificat de “sorprenent”. Alerta Solidària entén que s’ha volgut, amb aquesta decisió, afeblir les acusacions i afavorir les defenses.