L’estudi, titulat Fetal facial expression in response to intravaginal music emission (Expressió facial fetal en resposta a l’emissió de música via vaginal), de l’Institut Marquès, demostra les reaccions dels embrions quan aquests reben estímuls musicals. Un dels experiments que es van dur a terme durant l’estudi va comptar amb la participació d’Antonio Orozco, qui va oferir un concert en directe per a 380 embrions.

Segons la doctora Marisa López-Teijón, principal investigadora i autora de l’assaig clínic, s’ha comprovat que és important que la música s’emeti des de la vagina de la mare: “Hem descobert que la fórmula perquè els fetus sentin com nosaltres és emetre música des de la vagina de la mare. El so que els arriba per l’abdomen de la seva mare gairebé no el senten: els teixits tous de l’abdomen i de l’interior del cos de la mare absorbeixen les ones sonores”.

L’estudi demostra que a partir de la setmana 16 de gestació, l’embrió és capaç de sentir de forma eficaç i respon amb moviments de la boca i la llengua gairebé el 87 % dels casos. En un 50 % dels casos treuen la llengua al màxim i, en general, realitzen moviments de vocalització previs a l’adquisició del llenguatge.

Per primera vegada, afirma la doctora Marisa López-Teijón, “hem aconseguit comunicar-nos amb el fetus. A partir de les 16 setmanes ja és capaç de respondre a estímuls musicals. Podem dir que l’aprenentatge comença a l’úter”.

Aquest estudi permet descartar la sordesa fetal, facilita les ecografies i contribueix a reduir l’estrès dels pares durant l’embaràs.