Una cinquantena de persones s’han concentrat aquest dimecres al vespre davant la seu d’Endesa per reclamar a la companyia que se sumi a l’acord pactat entre la Generalitat, les administracions locals i les entitats contra la pobresa energètica. Els han convocat l’Aliança contra la Pobresa Energètica i vuit entitats més.

El document preveu que les energètiques paguin tot el deute acumulat per les famílies vulnerables i que, en un futur, es facin càrrec del 60 % de la despesa. Aquesta proposta es va fer després que Endesa reclamés a diversos ajuntaments que assumissin aquest deute.

Endesa, però, explica que aquest és un acord fet només entre algunes de les parts implicades i que la companyia segueix negociant amb les administracions per veure com ha de ser exactament el conveni que finalment s’apliqui. Per Endesa, no es tracta només d’establir la corresponsabilitat econòmica dels casos de pobresa energètica sinó que també cal determinar quin protocol s’ha de seguir d’actuació per assegurar que s’estan atenent les persones que ho necessiten. Tot i que de moment no s’ha arribat a cap acord, la companyia assegura que no s’aixecarà de la mesa de negociacions.

La concentració s’ha fet coincidint amb la Setmana contra la Pobresa Energètica i els organitzadors consideren que Endesa és la màxima responsable d’aquest problema.

La Llei 24/2015 protegeix les persones vulnerables

L’entrada en vigor de la Llei 24/2015 ha alleujat la situació de les persones vulnerables afectades per la pobresa energètica. És el cas de José Luis Jacas, que l’hivern del 2014 el va passar sense llum, aigua ni gas i s’havia d’il·luminar amb espelmes i abrigar-se amb mantes i jerseis.

Ara, avalat per un informe dels Serveis Socials i gràcies a aquesta llei, les companyies de subministrament no li poden tallar el servei. Tot i això li segueixen fent arribar cartes per recordar-li les factures que té pendents de pagar i el deute acumulat. “Em sorprèn bastant, t’instiguen, et truquen, cartes certificades… és un no viure”, lamenta Jacas.