La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha demanat a prop de 150 alcaldes i regidors dels municipis de la província que no paguin el deute que els reclama Endesa. Des de principis d’agost, l’empresa energètica està enviant cartes als ajuntaments de pobles i ciutats on hi ha famílies que no paguen la factura de la llum. A tot Catalunya, Endesa reclama 10,5 M € (és a dir, el 50 % del deute total de les famílies).

Tot i que a la Diputació li consta que algun municipi petit ja ha abonat els diners que reclama Endesa, Marín ha demanat a la resta d’alcaldes que no paguin fins que s’elabori un conveni amb les empreses d’energia. El document ha de determinar quin percentatge de l’impagament de les famílies assumeixen les administracions i quin percentatge assumeix cada empresa. Entitats com l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) proposen que les empreses condonin el deute a les famílies vulnerables.

“La Generalitat és qui ho ha de liderar”

Més enllà del missatge de tranquil·litat i suport als municipis, la presidenta de la Diputació també s’ha adreçat al govern de Quim Torra. En aquest sentit ha recordat que “qui té la competència és la Generalitat” i que, per tant, “és qui ha de liderar la resposta” davant de la demanda d’Endesa. Ara bé, Núria Marín ha allargat la mà al govern català: “Nosaltres acompanyarem, com sempre hem fet”, ha sentenciat.