Pressió a diverses bandes per frenar el desnonament obert de l’anomenat Bloc Llavors, al Poble-sec, amb sis famílies vulnerables. Els grups parlamentaris de Catalunya en Comú Podem, Esquerra Republicana, la CUP i Junts per Catalunya han fet pinya perquè la justícia aturi el llançament. Li ho han exigit via carta a la jutgessa que porta el cas i reclamen temps perquè les administracions puguin aplicar el nou decret d’habitatge.

L’Ajuntament també s’ha adherit a la missiva i ha anunciat que ha iniciat un expedient sancionador contra la propietat, el fons d’inversió Vauras Investment. Segons Lucía Martín, regidora d’Habitage, el consistori “utilitzarà totes les eines del decret per exigir al fons voltor que el compleixi”. Ja ho han avisat en més d’una ocasió: les multes podrien enfilar-se fins als 90.000 euros.

El Bloc Llavors, un cas amb canvis de guió

El cas del Bloc Llavors és particular. A principis de gener, la jutgessa instructora en va aturar un llançament pendent emmirallant-se en el nou decret d’habitatge de la Generalitat. La finca està ocupada des de fa més de mig any ─del juliol del 2017─ i, d’acord amb la norma, la propietat els havia d’oferir un lloguer social abans de fer-los fora. Una oferta que, segons l’Ajuntament, no ha arribat.

Setmanes més tard, la magistrada va canviar de criteri: va reactivar el desnonament, aquest cop amb data oberta, en considerar que el decret no pot paralitzar un procediment judicial ja en marxa. En la interlocutòria, també en responsabilitzava les administracions ─Generalitat i ajuntaments─ a l’hora d’aplicar la llei aprovada pel govern català.

Els partits volen “temps”

Tots els partits que han signat la carta han demanat “temps” a la justícia per poder aplicar el decret i estudiar cada realitat amb deteniment. ERC i JxC, de la seva banda, consideren que, amb aquests girs judicials, s’està “alterant, un cop més, la voluntat del Parlament de Catalunya”. Han exigit “front comú” perquè “la legislació que es tira endavant sigui la que s’apliqui”.

Amb tot, el Sindicat de Barri del Poble Sec, que defensa el Bloc Llavors, espera que el desnonament quedi aturat i que l’Ajuntament arribi fins al final amb el procés sancionador. També demana que la Generalitat “es posicioni públicament a favor de la finca”, tal com va fer amb el cas del Cinto, veí del Clot, i amb dels veïns del número 99 del carrer de l’Hospital.